Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kararnamesi (Kararname Numarası: 79)
07 Juli 2021

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kararnamesi (Kararname Numarası: 79)

Ticaret Bakanlığının Görev ve Yetkilerini Belirten 441. Maddenin 1/C Bendinde Değişikliğe Gidildi.

Eski Hali,

İç ve dış ticaretin ülke ekonomisi yararına yapılması amacıyla ürün ve yurtdışı müteahhitlik dâhil ulusal ve uluslararası hizmet ticaretine ilişkin gerekli her türlü tedbiri almak,

Yeni hali,

Uluslararası hizmet ticaretinin ülke ekonomisi yararına geliştirilmesini ve desteklenmesini sağlamak, bu alana yönelik küresel gelişmeleri takip ederek sektörler ve ilkeler bazında gerekli çalışmaları yapmak ve yurtdışı müteahitlik dahil uluslararası hizmet ticaretine ilişkin politikaların uygulanmasında ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak ve gerekli her türlü tedbiri almak.

Hizmet Birimleri Konu Başlığını Belirten 443. Maddenin 1/e,f,ı bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

e-Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ,

f-Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü, Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü,

ı-Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Ticaret araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü,

olmuştur.

Hizmet Birimleri Konu Başlığını Belirten 443. Maddenin 1/j,o,ö  bendleri yürürlükten kaldırılmıştır.

j) Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü,

o) Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı,

ö) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı,

Hizmet Birimleri Konu Başlığını Belirten 443. Maddesinin 1. Fıkrasına m ve n bendleri eklenmesi suretiyle İki yeni Genel Müdürlük kurulmuştur.

m-Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü

n-Destek Hizmetleri,Tasfiye İşleri Ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü

İhracat Genel Müdürlüğü Konu Başlığında Değişikliklere gidilmiştir.

444. Maddenin 1. Fıkrasının c bendinde,

İhracat Genel Müdürlüğünden ihraç maddelerimize karşı uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin ortadan kaldırılmasına veya iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak yetkisi alınmıştır.

c) İhracatın geliştirilmesi ve yönlendirilmesine ilişkin madde ve ülke bazında gerekli tedbirleri almak ve düzenlemeleri yapmak, ihracatın madde ve ülke bazında geliştirilmesi imkânlarını ve bu imkânlardan azami döviz gelirleri sağlama yollarım araştırmak ve önerilerde bulunmak, ihracatçıları bu konularda eğitmek, ihraç maddelerimize karşı uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin ortadan kaldırılmasına veya iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak,

444. Maddenin 1. Fıkrasının ı bendinin sonuna kırmızı ile yazılan bölüm eklenmiştir.

ı) Ülke ihracatının geliştirilmesini teminen yurtiçinde ve yurtdışında ticaret ve alım heyetlerini ve yurtdışı fuar ve sergi düzenlenmesine ilişkin esasları belirlemek,Yurtdışı fuar ve sergiler düzenlemek veya düzenlettirmek

444. Maddenin 1. Fıkrasının ı bendinden sonra gelmek üzere  i ve j bendleri eklenmiş ve  diğer bendler bu doğrultuda kaydırılmıştır.

i- Mal ihracatının geliştirilmesi ,Türk malı algısının yurtdışı pazarlarda güçlendirilmesi ve ihraç pazarlarımızın çeşitlendirilmesi amacıyla tanıtım faaliyetlerini yürütmek, bu kapsamda uluslararası expo,fuar ,kongre konferans,seminer,sergi,reklam kampanyaları ve benzeri faaliyetleri organize etmek tanıtıma yönelik diğer kurum ve kuruluşlarla ilgili, çalışmaları takip ve koordine etmek.

j-Uluslararası expo,fuar,kongre,sergi,konferans,ticaret vealım heyeti,tanıtım organizasyonu ve benzeri programlara yönelik sponsor ,reklam,tanıtım,danışmanlık,organizasyon ve benzeri faaliyetlere ilişkin destek programlarını hazırlamak,uygulamak veya uygulanmasını sağlamak.

İthalat Genel Müdürlüğü Konu Başlığında;

445/1/e den sonra gelmek üzere f bendi eklenmiş ve  diğer bendler bu doğrultuda kaydırılmıştır.

Ülkemiz ihraç ürünlerine karşı uygulanan dampinge karşı vergi sübvansiyona karşı telafi edici vergi ve koruma önlemi gibi kısıtlayıcı tedbirlerin ortadan kaldırılmasına veya iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak ,bu kapsamda firma, sektör kuruluşları ve kurumlar nezdinde gerekli koordinasyon çalışmalarını yapmak Görevi İthalat Genel Müdürlüğüne verildi.

f-Ülkemiz ihraç ürünlerine karşı uygulanan dampinge karşı vergi sübvansiyona karşı telafi edici vergi ve koruma önlemi gibi kısıtlayıcı tedbirlerin ortadan kaldırılmasına veya iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak ,bu kapsamda firma, sektör kuruluşları ve kurumlar nezdinde gerekli koordinasyon çalışmalarını yapmak.

Gümrükler Genel Müdürlüğü Konu Başlığında,

447/1/ç bendinde değişikliğe gidilmiştir.

İlgili birimlerden iletilen sonradan kontrol sonuçlarına göre gerekli işlemleri yapmak görevi Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınmış, bu Görev Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğüne verilmiştir.

Gümrük idarelerinin denetimi altındaki alanlarda yükleme, boşaltma, nakletme, elleçleme, ambarlama, tartım ve benzeri hizmetleri yapmak veya yaptırmak, görevi , Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınmış Destek Hizmetleri, Tasfiye İşleri ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğüne verilmiştir.

Bakanlıkça açılıp işletilecek geçici depolama ve antrepolar için istisna getirilmiştir.

Laboratuvar giderlerini karşılamak görevi Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınmış Görev Destek Hizmetleri, Tasfiye İşleri ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğüne verilmiştir.

Gümrük Müşavirleri ve yardımcıları ile yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine ilişkin işlemlerin görev yetkisi  Gümrükler Genel Müdürlüğüne verilmiştir.

Gümrük işlemlerine ait tüm evrakları kanuni süreler içinde muhafaza ve imhası görevi Gümrükler Genel Müdürlüğüne verilmiştir.

Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ,Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü ,Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü ,Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü , Destek Hizmetleri, Tasfiye İşleri ve Döner Sermaye Genel Müdürlüklerinin görev ve yetki tanımlamaları yapılmıştır.

Devamı için tıklayınız