Ege İhracatçı Birlikleri, “Fransa’ya Kuru İncir İhracatı” hakkında bir duyuru yayınladı.
Duyuruda, kuru incirin en önemli tarımsal ihraç ürünleri arasında yer aldığı ve yıllık ortalama 250 milyon doların üzerinde net döviz girdisi ile Türkiye ve Ege Bölgesi ekonomisi için büyük önem taşıdığı ifade edildi. Son dönemde, Türkiye’den başta Fransa olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen ve yapılan gümrük kontrollerinde AB limitleri üzerinde aflatoksin tespit edilen kuru incir partilerinin 2017/625/AB sayılı Tüzüğü çerçevesinde insan sağlığı açısından riskli ürün olarak kabul edilerek imhasına yönelik kararlar alındığı yönünde çeşitli başvurular alındığı iletildi.
Konuyu değerlendiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu tarafından alınan karar çerçevesinde, kuru incir ihracatında yüzde 11’lik pay sahibi olan Fransa başta olmak üzere Avrupa Birliği’ne ihraç edilen kuru incir ihraç partilerinin riskli olarak değerlendirilerek imhası yönünde alınacak kararların önüne geçilmesi ve AB’ye girişine izin verilmeyecek olan milli servet değerindeki ürünlerin, Türkiye’ye geri gönderilmesi ve Türkiye’de elleçleme/ayıklama işlemine tabi tutulabilmesini teminen ilgili Bakanlıklar ve FRUCOM nezdinde girişimlerde bulunulduğu belirtildi.
Diğer yandan, Fransa’daki ithalatçı firmaların da konunun çözümü için Fransız Kuru Meyve İthalatçılar Birliği ve Fransız resmi makamları nezdinde girişimlerde bulunulmasının çalışmalara katkıda bulunacağından hareketle, Fransızca ve/veya İngilizce bilgi notlarının Fransa’da yerleşik kuru incir ithalatçılarına iletilmek üzere paylaşılmasının kararlaştırıldığı aktarıldı.
Fransızca Bilgi Notu için tıklayınız.
İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.