Ege İhracatçı Birlikleri, “Birleşik Krallık’a İhracat”
konulu bir duyuru yayınladı.
Duyuruda, İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yazısına atıfla; Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılırken muhafaza ettiği 2019/1793 sayılı Tüzükte ilk değişikliği getirerek Birleşik Krallık’a ihraç edilerek bazı ürünlerde denetimleri arttırmayı kararlaştırdığı, 17 Ocak 2023 tarihinden itibaren Birleşik Krallık’a gönderilen ürünlerin yeni uygulamaya tabi olacağı ve Türkiye’den Birleşik Krallık’a ihraç edilecek ürünlerden denetim kapsamına alınanlar, denetim kapsamından çıkarılanlar, denetimi arttırılanlar ve azaltılanların yer aldığı bildirildi.
Aynı yazıda, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılırken muhafaza ettiği 2019/1793 sayılı Tüzükte yapılan değişikliklere https://www.legislation.gov.uk/uksi/2022/1193/contents/made adresinden ulaşılabileceği belirtilerek, BK tarafından gerçekleştirilecek sınır kontrollerine yönelik söz konusu Tüzükte Türkiye menşeli ürünler için yapılan değişikliklere yer verildi;
· Fındık Ek-II sayılı listeden çıkartılarak aflatoksin için yüzde 5 kontrol sıklığı ile Ek-I sayılı listeye eklendi.
· Limonda pestisit kalıntısı için yüzde 20 kontrol sıklığı Tüzüğün Ek-I listesine eklendi.
· Tatlı biber dışındaki diğer biberlerde pestisit kalıntısı için uygulanacak olan yüzde 20 kontrol sıklığı Tüzüğün Ek-I listesine eklendi.
· Kuru üzüm Tüzük kapsamından çıkartıldı.
· Ek-I sayılı listede yer alan portakalda uygulanan pestisit kalıntısı yüzde 10 olan kontrol sıklığı yüzde 20’ye yükseltildi.
· Ek-I sayılı listede yer alan mandalinada uygulanan pestisit kalıntısı için yüzde 5 olan kontrol sıklığı yüzde 20'ye yükseltildi.
· Ek-I sayılı listede yer alan tatlı biberde uygulanan pestisit kalıntısı için yüzde 10 olan kontrol sıklığı yüzde 20'ye yükseltildi.
· Ek-I sayılı listede yer alan narda uygulanan pestisit kalıntısı için yüzde 20 olan kontrol sıklığı değişmedi.
· Ek-I sayılı listede yer alan kayısı çekirdeğinde uygulanan siyanür için yüzde 50 olan kontrol sıklığı değişmedi.
· Ek-II sayılı listede yer alan asma yaprağında uygulanan pestisit kalıntısı için yüzde 20 olan kontrol sıklığı yüzde 50'ye yükseltildi.
· Ek-II sayılı listede yer alan kuru incirde uygulanan aflatoksin için yüzde 20 olan kontrol sıklığı değişmedi.
· Ek-II sayılı listede yer alan Antep fıstığında uygulanan aflatoksin için yüzde 50 olan kontrol sıklığı değişmedi.