Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, “Tarım
Ürünlerinde DİR Uygulamaları” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, İhracat Genel Müdürlüğü'nün 12 Nisan 2022 tarihli yazısına atıfla;
2016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi ile makarna, un, bulgur, buğday irmiği ve aşurelik buğday ihracatı öngörülen dahilde işleme izin belgeleri (DİİB) kapsamında önce buğday ithalatı gerçekleştirilmesinin ardından ithal edilen eşyaya tekabül eden oranda mamul ihracatı gerçekleştirilmesi,
Rafine veya ham aspir, koza veya ayçiçeği yağı ihracatı öngörülen DİİB'ler kapsamında önce ayçiçeği, aspir veya koza tohumu veya ham yağ ithalatı gerçekleştirilmesinin ardından ithal eşyaya tekabül eden oranda mamul ihracatı gerçekleştirilmesi gerektiğinin hüküm altına alındığı ifade edildi.
Diğer taraftan, 1 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat:2021/4) marifetiyle, İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine eklenen makarna, bulgur ve buğday irmiği ürünlerinin ihracatında Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB) tarafından kayıt verildiği belirtilerek anılan ürünlerin dahilde işleme rejimi kapsamındaki ihracatına yönelik kayıt işlemlerinde ilgili DİİB'in kontrol edilmesi, önceden ithalat şartının ihlal edildiği gümrük (ihracat) beyannamelerine ilişkin kayıt başvurularının reddedilmesi ve uygun görülmeyen başvurular ve DİİB numaralarına ilişkin ivedilikle Ticaret Bakanlığına bilgi verilmesi hususlarında anılan İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin talimatlandırıldığı aktarıldı.
Bu kapsamda, OAİB tarafından yapılacak kontroller neticesinde kayıt alan gümrük beyannamelerinde DİİB numarası değişikliğine müsaade edilmemesinin önem arz ettiği vurgulandı.
İlgili yazı için tıklayınız.