Duşakabinlerde Kullanılan Cam Cinsi Eşyanın Tarife Sınıflandırılması
03 Mart 2023

Duşakabinlerde Kullanılan Cam Cinsi Eşyanın Tarife Sınıflandırılması

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, “Cam Cinsi Eşyaların Sınıflandırılması” hakkında bir yazı yayınladı.

Yazıda, Gümrükler Genel Müdürlüğüne intikal eden muhtelif yazılarda Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC) 70.07 ve 70.20 tarife pozisyonlarında yer alan eşyaların sınıflandırılmasında yorum ve değerlendirme farklılıkların olduğu belirtilerek konuyla ilgili tereddütlerin giderilmesine yönelik bir düzenleme yapılmasının talep edildiği iletildi.

Öncelikle 70.03 tarife pozisyonunun; dökme cam ve haddeden geçirilmiş cam (plaka veya profil halinde) absorblayıcı (emici) veya yansıtıcı ya da yansıtıcı olmayan bir tabakası olsun olmasın, fakat başka şekilde işlenmemiş) olanları, 70.04 tarife pozisyonu; çekme ve üfleme cam (plaka halinde), absorblayıcı (emici) veya yansıtıcı ya da yansıtıcı olmayan bir tabakası olsun olmasın, fakat başka şekilde işlenmemiş olanları, 70.05 tarife pozisyonu; float cam ve yüzeyi taşlanmış veya parlatılmış cam (plakalar halinde) absorblayıcı (emici) veya yansıtıcı ya da yansıtıcı olmayan bir tabakası olsun olmasın, fakat başka şekilde işlenmemiş olanları ve 70.06 tarife pozisyonu; 70.03, 70.04 veya 70.05 pozisyonlarındaki camların bombelendirilmiş, kenar işlemeli, aşındırılmış, delinmiş, emaye baskı uygulanmış veya başka şekilde işlenmiş, fakat diğer malzemelerle çerçevelenmemiş veya donatılmamış türden olan eşyaları içerdiği belirtildi.

Yazıda devamla, Gümrük Genel Tebliğinin (Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi)(Seri No:4) eki 70.20 tarife pozisyonuna ilişkin açıklama notunda; "Bu pozisyon, gerek bu Fasılın diğer pozisyonlarında ve gerek tarifenin diğer Fasıllarında belirtilmeyen veya yer almayan camdan mamul eşyayı (camdan eşya aksamı dahil) içine alır.

Bu pozisyonda yer alan eşya meyanında aşağıda yazılı olanlar belirtilebilir (bunların cam haricindeki maddelerle kombine halde olanları da, camdan mamul eşya karakterini taşıması şartıyla, bu pozisyonda yer alır):..." hükmü bulunduğu, cam cinsi eşyanın 70.20 tarife pozisyonunda sınıflandırılabilmesi için hiçbir şekilde tarifenin diğer pozisyonlarının kapsamına girmemesi gerektiği aktarıldı.

Diğer taraftan, duş kabini ile ilgili sınıflandırma kararının ilk olarak 25.11.2020 tarih ve 31315 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 3206 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile uygulamaya girdiği, akabinde 25.02.2022 tarih ve 31761 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5239 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararında da değişikliğe gidilmeden uygulamanın devamının öngörüldüğü ifade edildi. Söz konusu kararlarda;

''1. Yandan giriş kapılı, 4 mm kalınlığında temperli güvenlik camından yapılma dört panelden ve belirtilen montaj bileşenlerinden oluşan cam duşakabin. Eşya, iki alüminyum çerçeve bölümü, ikişer üst ve alt ray, contalar, tekerlekler ve iki küçük metal kulp içerir. Monte edildiğinde paneller, alüminyum yarı çerçeveli bir duşakabini ve kayan kapısını oluşturur. Taban alanı 885 mm x 885 mm; yükseklik ise 1850 mm'dir. Ürün, duş teknesi içermez. 1 ve 3 (b) No.lu Genel Yorum Kuralları uygulanmaktadır.

2. İki menteşe, bir metal tutma kolu, bir plastik conta, kapının üst kısmına tutturmak için bir metal destek kolu, iki alüminyum çerçeve ve zemin braketlerinden oluşan montaj elemanlarıyla birlikte sunulan, 8 mm kalınlığında temperli emniyet camından mamul üç panelden oluşan cam duşakabin. Ürün monte edildikten sonra duvarın köşesine oturtulmuş çerçevesiz cam bir köşe ünitesi gibi görünür. Kabinin zemin ölçüleri 900 mm x 900 mm, yüksekliği 1850 mm'dir. Ürün, duş teknesi içermez. 1 ve 3 (b) No.lu Genel Yorum Kuralları uygulanmaktadır.'' Denildiği aktarıldı.

Her iki kararda da cam panellerin ve montaj bileşenlerinin bir bütün oluşturduğu, monte edildiğinde cam panellerin duş kabinini oluşturduğu bilgisine yer verildiği, başka bir ifadeyle, montaj bileşenleri içermeyen ya da cam panellerle uyumlu sayıda ve özellikte montaj bileşeni içermeyen setlerin 70.20 tarife pozisyonunda yer alamayacağının net bir şekilde düzenlendiği vurgulandı.

Bu itibarla duş kabinlerinde kullanılan cam cinsi eşyaların sınıflandırılmasında yukarıda bahsedilen hususların dikkate alınması gerektiği bildirildi.

İlgili yazı için tıklayınız.