Filipinler’de pirinç tarifelerinde kota içi ithalat için
yüzde 35 ve kota dışı ithalat için yüzde 50, mısır tarifelerinde kota içi
ithalat için yüzde 5 ve kota dışı ithalat için yüzde 15'e düşen ithalat vergisi
oranları uygulanacak.
Filipin Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada daha önce 2021 yılında tarımsal üretimde yaşanan yüzde 1,7 oranındaki üretim daralmasına karşın 2022 yılında yüzde 1,2 ila yüzde 1,5 oranında büyüme beklenildiği ifade edildi.
Bakanlık tarafından açıklanan veriler kapsamında, 2022 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla tarım ve hayvancılık balıkçılıkta sabit 2018 fiyatlarıyla üretimin değeri yüzde 1,8 oranında artış gösterdiği ve dokuz aylık ortalama büyümenin yüzde 0.3'e olduğu açıklandı.
Ürün bazında yapılan değerlendirmelerde, pirinç üretiminin 2022 yılında daralmasının beklendiği, bu kapsamda domuz eti, mısır ve pirinç ithalatında en çok tercih edilen ülke (MFN) için tarife oranlarının düşürülmesini öngören 171 sayılı Tebliğ’in 31 Aralık 2023’e kadar uzatıldığı, böylece ilgili ürünlerin daha ucuz yolla ithalatının sağlanmasının amaçlandığı, pirinç tarifelerinde kota içi ithalat için yüzde 35 ve kota dışı ithalat için yüzde 50, mısır tarifelerinde kota içi ithalat için yüzde 5 ve kota dışı ithalat için yüzde 15'e düşen ithalat vergisi oranlarının uygulanacağı ifade edildi.
Öte yandan, Filipinler’de tarımsal emtia enflasyonu yükselmeye devam ederek, Aralık ayında yüzde 8,1 ile son 15 yılın zirvesine çıktı. Sadece Aralık ayında, gıda enflasyonu, tayfun hasarı nedeniyle oluşan arz sıkıntısı sebebiyle, Kasım ayındaki yüzde 10,3'ten Aralık ayında yüzde 10,6'ya yükseldi. Taze sebze enflasyonu listede ilk sırada yer aldı. İlgili üründe, Aralık ayında enflasyon yüzde 32,4 (Kasım ayında yüzde 25,8) oldu. Böylece, sebze fiyatlarında Şubat-1999'daki yüzde 44'lük artıştan bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı. Filipin İstatistik Kurumu, tarımsal üretim için dördüncü çeyrek ve tam yıl tahminini Şubat-2023 döneminde açıklamaya hazırlanıyor.