Kara Yolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı
16 Ocak 2023

Kara Yolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Bugün yayınlanan Resmi Gazetede Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı.

Yayınlanan yönetmelikle mevcut yönetmeliğin bir çok maddesinde değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikler şu şekilde;

Yeni Eklenen Tanım
Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 4. maddesine yeni bir tanım eklendi,

“cccc) Teknik şartlar: Bu Yönetmelik kapsamında kullanılacak taşıtların, geçerli araç muayenesini veya ilgili mevzuatta belirtilen diğer teknik koşullarını,”

Yetki Belgesi Almanın Veya Yenilemenin Genel Şartları
Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “yetki belgeleri iptal edilir” ibaresi “durumun tespit edildiği tarihten itibaren yetki belgesi kapsamındaki faaliyetleri geçici olarak durdurulur” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklendi.

MADDE 13-(5) Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen şekilde faaliyette bulunan şahısların mesleki saygınlıklarını kaybetmeleri halinde, bu şahısların faaliyette bulundukları yetki belgesi sahiplerinin, bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren doksan gün içerisinde, durumlarını bu Yönetmeliğe uygun hale getirmemeleri halinde, yetki belgeleri iptal edilir durumun tespit edildiği tarihten itibaren yetki belgesi kapsamındaki faaliyetleri geçici olarak durdurulur”.

Yeni Fıkra
“Bu şekilde faaliyeti geçici olarak durdurulan yetki belgesi sahiplerinin yeniden mesleki saygınlıklarını kazanmaları halinde faaliyetlerine izin verilir.”

Yetki Belgesi Almanın Veya Yenilemenin Özel Şartları
Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapıldı;

b) Dokuzuncu fıkrasının (a) bendinin (2) ve (3) numaralı alt bentleri yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirildi.

MADDE 14- L Türü yetki Belgesi Başvurusu (9) L türü yetki belgeleri için başvuranlardan;
1) En az, 3 birim taşıt ve 75 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları ile 75.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları,
2) Merkezinde veya şubesinde, lojistik işletmeciliği faaliyetine uygun, en az 500 m2'lik açık, kapalı veya taşıt park alanı olarak kullanılabilecek bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları,
3) Her bir şube için (2) numaralı alt bentte belirtilen nitelikleri haiz en az 100 m2'lik kapalı ve/veya açık alana sahip bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları,
şarttır.

Yeni Hali
b) L2 yetki belgesi için başvuranların en az;
1) 5 adet özmal birim taşıt ve 200 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları,
2) 300.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları,
3) 3 yıl geçerliliği devam eden ve halen geçerli bulunan C3, K1, K3, L1, M2, N2 veya P2 yetki belgelerinden herhangi birisine sahip olmaları,
şarttır.”

Kısa Unvan Kullanımı
14 maddenin On beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Eski Hali
(15) A, B, C, D, L, M, N ve P türü yetki belgelerinden birini almak için başvuranların; faaliyetleri sırasında kullanacakları/kullandıkları kısa unvanları ile taşıtları üzerine yazdıracakları kendilerini tanıtan tescilli logo, amblem ve benzeri işareti Bakanlığa bildirmeleri ve bildirilenlerin dışında herhangi bir logo, amblem ve işaretin kullanılmaması şarttır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 uyarma verilir.

Yeni Hali
“(15) A, B, C, D, L, M, N ve P türü yetki belgelerinden birini almak için başvuranların; faaliyetleri sırasında kullanacakları/kullandıkları kısa unvanları Bakanlığa bildirmeleri ve bildirilenlerin dışında herhangi bir kısa unvanı kullanmamaları şarttır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 uyarma verilir.”

Geçici Olarak Faaliyet Durdurma
14 Madde f) Aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları
MADDE 14


Yeni Eklenen Fıkra
“(25) L2 yetki belgesi sahipleri, bu maddeyle belirlenen asgari kapasite şartının en az %60’ını kaybetmesi halinde, yetki belgesi sahibinin, ilgili yetki belgesi kapsamındaki faaliyeti geçici olarak durdurulur. Bu şekilde faaliyeti geçici olarak durdurulan yetki belgesi sahibi, asgari kapasite şartının %60’ını ve fazlasını yeniden tamamlaması halinde faaliyetine yeniden izin verilir. Bu fıkranın uygulanması, yirmi birinci fıkranın uygulanmasına engel teşkil etmez.”

H Türü Yetki Belgesi
Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “ayrıca” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkrada yer alan “sadece şube için” ibaresinden sonra gelmek üzere “H türü” ibaresi eklenmiştir.

Yetki belgelerinin verilmesi
MADDE 16

(7) H, R ve T türü yetki belgesi sahipleri, firmaları adına tescil edilmiş ve 14 üncü madde ile 15 inci maddenin onuncu fıkrasında öngörülen şartları haiz her bir şube için ayrıca yetki belgesi almaları zorunludur. Ancak, sadece şube için H türü yetki belgesi talepleri karşılanmaz.

Taşıt Belgelerine Kayıtlı Taşıtların Kullanılmaması
Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş ve aynı fıkrada yer alan “(d) veya (e) bendine” ibaresi “(d), (e) veya (f) bendine” şeklinde değiştirilmiştir.

Taşıt belgelerine kayıtlı taşıtların kullanılması ve istisnai haller
MADDE 30


Yeni Hali
“f) Adlarına L türü yetki belgesi düzenlenmiş firmalar, geçerli bir taşıma işleri organizatörü yetki belgesine sahip olmaları halinde, yalnızca depoları arasında yapacakları parça başına taşımalarda, başka firmalar adına düzenlenen K1 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları,”

Tehlikeli Madde Taşımalarında Eğitim Şartı Kaldırıldı mı?
Şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar
MADDE 34 
- (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki taşıtları kullanan şoförlerin;
b) Büyük otobüs kullananlarının 26 24 yaşından gün almış olmaları,
ç) Tehlikeli madde taşıyan taşıtları kullananlarının, ilgili mevzuatın öngördüğü eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları,

(2) Birinci fıkranın;
b) (b), (c), (ç) ve/veya (e) bendine aykırı hareket edenlere Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde,

Belgelere İlişkin Geçiş Hükümleri

Yaptırım, şube ve belgelere ilişkin geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1

“(9) 1/1/2020 tarihi ila bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih arasında;
a) C3, L1, M2, N2 veya P2 yetki belgesine sahip olan gerçek veya tüzel kişilerin L2,
b) C2, L2 veya M2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde sözleşmeli olarak çekici veya kamyon cinsi taşıtları kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişilerin L2,
c) C2, L1, L2, M1, M2, N1 veya N2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde sözleşmeli olarak çekici, kamyon veya kamyonet cinsi taşıtları kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişilerin K1, yetki belgesi müracaatında bulunmaları halinde; 1/7/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yetki belgesi ücretinde %75 indirim uygulanır. Ancak, bu fıkra kapsamında düzenlenecek yetki belgeleri için 73 üncü maddenin dördüncü fıkrası uygulanmaz. Bu fıkra, her bir gerçek veya tüzel kişi için bir defaya mahsus olmak üzere uygulanabilir. Bu fıkra kapsamındaki müracaatlar ile yapılacak iş ve işlemlerin, 1/7/2023 tarihine kadar sonuçlandırılması zorunludur.”

Bazı süreler 2024 Sonuna Uzatıldı
Bazı Zorunluluklara İlişkin Süre Verilmesi
GEÇİCİ MADDE 2
g) (31.12.2021 / 31706 sayılı 6. Mükerrer R.G. ile değişik)[146] 40 ıncı maddesinin altıncı fıkrası ile 44 üncü maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen hükümlere uyma zorunluluğu;
1) C2, C3, L1, L2, N1, N2, T1 veya T2 yetki belgesi sahibi gerçek veya tüzel kişiler ile C1, K1, K2 veya K3 yetki belgesine sahip tüzel kişiler için 1/1/2023 “1/1/2024” tarihine kadar,

“(6) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla geçerli C2 veya L2 yetki belgesi sahibi olan gerçek veya tüzel kişiler hakkında, 14 üncü maddenin yirmi beşinci fıkrası, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay süreyle uygulanmaz.

(7) 14 üncü maddenin dokuzuncu fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendi 1/1/2024 tarihine kadar uygulanmaz.”

C2 ve L2 Yetki Belgelerine İlişkin Geçiş Hükümleri
“C2 ve L2 yetki belgelerine ilişkin geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 10- (1) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen ve geçerli bulunan C2 yetki belgeleri başka bir işleme gerek kalmaksızın ve taşıt kartı ücreti ile yetki belgesi değişim ücreti alınmaksızın aynı geçerlilik tarihi esas alınarak L2 yetki belgesi ile değiştirilir.

(2) Birinci fıkraya göre değiştirilen C2 belgeleri için varsa daha önce verilmiş ve kaldırılmamış olan uyarmalar yeni düzenlenen L2 yetki belgeleri için verilmiş sayılır.

(3) Birinci fıkraya göre adlarına L2 yetki belgesi düzenlenmiş gerçek veya tüzel kişiler için, 14 üncü maddenin dokuzuncu fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen sermaye şartı, düzenlenen L2 yetki belgesinin ilk yenileme tarihine kadar aranmaz.

(4) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihte geçerli bulunmayan ve birinci fıkra kapsamında değiştirilemeyen C2 yetki belgelerinin yenilenmesinin veya 71 inci madde kapsamında yeniden düzenlenmesinin talep edilmesi halinde, bu yetki belgeleri için L2 yetki belgelerine ilişkin hükümler uygulanarak talepler karşılanır.

(5) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş ve geçerli bulunan L2 yetki belgesi geçerlilik tarihlerine, başka bir işleme gerek kalmaksızın 10 yıl ilave edilir.

(6) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihte geçerli C2 ve L2 yetki belgesi bulunan gerçek veya tüzel kişilerin, geçerli bulunan C2 yetki belgeleri başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilir ve C2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtlar, ücret alınmadan aynı firmanın L2 yetki belgesi eki taşıt belgesine ilave edilir. Bu fıkra kapsamında C2 yetki belgesi iptal edilenlerin, L2 yetki belgesi eki taşıt belgesine yeni ilave edecekleri ilk 150 adet taşıt için taşıt kartı ücretinde %90 indirim yapılır.

(7) Bu Yönetmelikte ve alt düzenleyici işlemlerde C2 yetki belgesine yapılmış olan atıflar L2 yetki belgesine yapılmış sayılır.

(8) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yeni C2 yetki belgesi talepleri karşılanmaz.”

Yönetmeliğin Ek-1’inin ücret tablosundaki “L2” simgesinin bulunduğu satırda yer alan “397.162” ibaresi “664.046” şeklinde değiştirilmiştir.



Resmi Gazete için tıklayınız.