Küresel İmalat PMI Şubat’ta Eşik Değer 50'ye Yükseldi
06 Mart 2023

Küresel İmalat PMI Şubat’ta Eşik Değer 50'ye Yükseldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile ilgili Şubat 2023 raporunu yayımladı.

Küresel İmalat Satın alma Yöneticileri Endeksi® (PMI), Şubat'ta 0,9 puan artarak eşik değer 50'ye yükseldi. Endeks böylece üst üste 5 aylık daralma sinyali verdikten sonra dünya imalat sanayi sektöründe faaliyet koşullarının yatay seyrettiğine işaret etti.

Şubat'ta küresel üretim hacmi 7 ayda ilk kez büyüme kaydetti. Çin'de salgın tedbirlerinin kaldırılması tedarikçilerin teslim sürelerinde 3,5 yıllık bozulmanın sona ermesini sağladı. Yeni siparişlerde düşüş yavaşlarken istihdamda Ekim ayından bu yana ilk artış görüldü.

İmalat PMI hesaplanan 31 , endeksin 50'den yüksek olduğu ülke sayısı Ocak'ta 12 iken Şubat'ta 17'ye çıktı. Asya'da imalat sektörünün performansı Avrupa ve Amerika'ya göre daha güçlü seyretti.

Girdi fiyatlarında Ekim 2020'den bu yana en ılımlı artış gözlendi. Yine de maliyetlerde 33 aydır süren artış eğilimi nedeniyle nihai ürün fiyatları enflasyonu nispeten dirençli kaldı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Şubat'ta 50,1 seviyesinde yatay seyretti. 6 Şubat depremi tedarik zincirlerini olumsuz etkilerken üretimde aksamalar yaşandı ve siparişler ivme kaybetti. Bunlara rağmen sektörde istihdam artışı sürdü.

Tedarik zincirlerindeki iyileşme, Euro Bölgesi'nin üretiminde kısmi toparlanma sağladı
Euro Bölgesi İmalat PMI Şubat'ta 0,3 puan düşüşle 48,5'e geriledi. Ancak bu düşüşte tedarikçi teslim sürelerinin kısalması belirleyici oldu. Üretim 8 aylık daralmanın ardından hafif toparlasa da zayıf talep koşullarının baskısı sürdü. Enflasyon girdi maliyetlerinde hafiflerken satış fiyatlarında gücünü korudu.

İmalat PMI hesaplanan 8 Euro Bölgesi ülkesinden 4'ünde endeks büyüme bölgesinde yer aldı. Sektörün faaliyet koşullarında en güçlü iyileşme İtalya'da yaşanırken İspanya'da büyüme ılımlı seyretti. Bölgenin en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa'da ise bozulma kaydedildi.

Birleşik Krallık'ta tedarik baskısının hafiflemesiyle üretim geçen yılın Haziran ayından bu yana ilk kez arttı ve yeni siparişlerdeki daralma oldukça yavaşladı. Polonya'da zayıf faaliyet koşulları sürse de önceki aya göre daha iyimser bir tablo izlendi. Çekya'da ise zayıf talep koşulları ve belirgin bozulma eğilimi devam etti.

Şubat'ta Çin yeniden büyümeye geçti, Güneydoğu Asya'nın büyük bölümünde faaliyet koşulları iyileşti

Asya-Pasifik bölgesinde imalat sektörü performansı Şubat'ta diğer bölgelerden olumlu ayrışma sergiledi.

Çin'de COVID tedbirlerinin gevşetilmesi tüketici talebini olumlu etkiledi ve üretimde belirgin toparlanma sağladı.

İmalat PMI endeksinin en yüksek ölçüldüğü ülke olmayı sürdüren Hindistan'da büyüme güçlü seyrini korudu.

Japonya'da zayıf talep koşullarının etkisiyle daralma sürdü, ancak tedarik ve fiyat yönlü baskılar hafifledi.

Benzer bir eğilim, üretimin 10 aydır küçülme bölgesinde yer aldığı Güney Kore için de söz konusu oldu.

Tayvan'da tedarik zinciri aksamalarının hafiflemesi ile üretim ve yeni siparişlerde daha ılımlı düşüşler gözlendi.

Rusya'da üretim ve siparişler ivme kazanırken İmalat PMI 6 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Faaliyet koşullarının çok sınırlı bir iyileşme gösterdiği Avustralya'da üretim önceki aya göre yatay seyretti.

ASEAN bölgesinde imalat performansı güçlendi. Malezya dışındaki bölge ekonomilerinde PMI 50'nin üzerinde yer aldı. Vietnam ve Myanmar daralmadan büyümeye geçti.