İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI
Gelişmeleri ile ilgili Aralık 2022 raporunu yayınladı.
Küresel İmalat SatınalmaYöneticileri Endeksi® (PMI), Aralık'ta 0,2 puan düşüşle 48,6'ya geriledi. Böylece son 30 ayın en düşük değerini alan endeks, Eylül'den bu yana eşik değer 50'nin altında seyrediyor.
Küresel imalat sanayi üretimi üst üste beşinci ay düşüş gösterdi. Daralmanın hız kesmesine ve beklentilerin hafif iyileşmesine rağmen, yeni siparişlerde hızlanan gerileme, zayıf talep koşullarının sürdüğünü gösterdi. İstihdam ise Kasım'ın ardından Aralık'ta da düşüş kaydetti.
İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 22'sinde imalat sanayiinin faaliyet koşulları kötüleşti. Bu 22 ülkenin yarısında bozulma önceki aya göre derinleşti.
Fiyatlar cephesinde ise olumlu haberler gelmeye devam etti. Hem girdi maliyetleri hem de satış fiyatlarında artışlar son iki yılın en ılımlı seviyelerine geriledi.
Kasım'da 45,7 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Aralık'ta 48,1'e yükseldi. Endeks 50'nin altında kalmakla birlikte 2022'yi 6 ayın en yüksek seviyesinde kapattı. Üretim ve yeni siparişlerde düşüş yavaşlarken istihdam Şubat'tan bu yana en yüksek hızda arttı. Tedarikçi performansında iyileşme ve enflasyonist baskılarda düşüş gözlendi.
Euro Bölgesinde daralma Kasım ayına göre hafifledi
Aralık'ta Euro Bölgesi İmalat PMI 47,8 ile daralma bölgesinde kalmasına rağmen aylık 0,7 puan artışla son 3 ayın en yüksek değerini aldı. Tedarik zinciri ve enflasyon kaynaklı baskılar azalırken üretim ve siparişlerdeki düşüş önceki aya göre daha ılımlı gerçekleşti.
Kasım'da olduğu gibi Aralık'ta da, PMI hesaplanan tüm Avrupa ekonomilerinde faaliyet koşulları kötüleşti. Öte yandan, İrlanda ve Yunanistan haricindeki altı Euro Bölgesi ülkesinde endeks Kasım ayına göre artarak bozulmanın hafiflediğini gösterdi.
Birleşik Krallık'ta üretim, yeni siparişler ve istihdamda düşüş daha da hızlanırken enflasyon ise talepteki yavaşlamaya bağlı olarak ivme kaybetti. Polonya ve Çekya'da enflasyonist ortam, sektörde sert daralma eğiliminin sürmesine yol açtı.
Asya Pasifik’te Çin'in salgın tedbirleri ve küresel ekonomideki yavaşlama, sanayiyi olumsuz etkilemeyi sürdürdü
Asya-Pasifik bölgesi kendi içinde belirgin ayrışma gösterse de Aralık'ta İmalat PMI'ın 50'nin üstünde olduğu 9 ekonomiden 7'si bu bölgede yer alıyor.
Yılı açık ara en yüksek PMI ile kapatan Hindistan'da üretim artışı son 13 ayın en yüksek hızına ulaştı.
Çin'de uygulanan sıkı COVID-19 tedbirleri imalat sektöründe üretim ve talebi baskılamaya devam etti.
Avustralya'da yeni siparişler ve üretim daralma bölgesine düştü ve PMI eşik değer 50'ye çok yaklaştı.
Japonya'da ise zayıf küresel talebin etkisiyle üretim ve yeni siparişlerde sert düşüş gözlendi.
Güney Kore'de ise küresel talepteki düşüşün yanı sıra tedarik zincirindeki aksamalar üretimi olumsuz etkiledi.
Rusya'da talebin güçlü seyrine bağlı olarak imalat sektörü büyüme ivmesini korudu.
ASEAN bölgesinde ise talebin daha da zayıflaması sonucu üretimde son 15 ayın en yavaş artışı kaydedildi. Filipinler ve Tayland bölge içinde pozitif ayrışırken Vietnam, Malezya ve Myanmar'da tablo kötüleşti.
Amerika’da ABD imalat sektörü, zayıflayan talebe bağlı olarak 2022 yılını daralma ile kapattı
ABD'de üretim ve yeni siparişlerin daha hızlı düşmesiyle birlikte PMI üst üste iki ay 50'nin altında kaldı. İstihdam artışı çok sınırlı olurken enflasyonist baskılarda belirgin gevşeme gözlendi.
Kanada'nın imalat sektörü, talep ve üretim hacminde devam eden düşüşün etkisiyle ılımlı daralma bölgesinde kaldı. Enflasyon ise bir önceki aya göre artarak benzer ülkelerden ayrıştı.
Meksika ise talepteki artışın yanı sıra istihdam ve beklentilerdeki iyileşmeyle birlikte 2022 yılını nispeten olumlu kapattı. Aralık ayında İmalat PMI son altı ayın en yüksek değerini aldı.
Brezilya'da imalat faaliyet koşulları belirgin bir şekilde bozulmaya devam etti. Mali ve siyasi belirsizlik siparişleri olumsuz etkiledi ve üretimde salgının ilk dalgasından bu yana en sert düşüş görüldü.
İmalat PMI'ın hesaplandığı diğer Güney Amerika ülkesi olan Kolombiya'da ise Ekim ve Kasım'da yaşanan daralmaların ardından 2022 yılı göreli bir toparlanmayla kapandı.