Küresel İmalat Sanayi Üretiminde Daralma Hız Kesti
06 Şubat 2023

Küresel İmalat Sanayi Üretiminde Daralma Hız Kesti

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile ilgili Ocak 2023 Raporunu yayımladı.

Küresel İmalat SatınalmaYöneticileri Endeksi® (PMI), Ocak'ta 49,1 ile üst üste beşinci kez faaliyet koşullarında aylık bazda bozulmaya işaret etti. Öte yandan bir önceki aya 0,4 puan artan endeks, yavaşladığı yönünde sinyal verdi.

Ocak'ta üretim, yeni siparişler ve ihracattaki düşüşler Ağustos 2022'den bu yana en ılımlı düzeyde ölçüldü. Kasım ve Aralık'ta azalan istihdam ise Ocak'ta kaydetti. Yine de birikmiş işlerdeki sert düşüş, sektörde atıl kapasitenin sürdüğünü gösterdi.

İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden sadece 12'sinde endeks 50 eşik değerinin üzerinde yer aldı. Ancak bu sayı bir önceki ayda 9 olmuştu. Bir diğer pozitif gelişme ise PMI'ın 50'den düşük olduğu ekonomilerin büyük kısmında Aralık ayına göre artmış olması.

Önceki aylarda yumuşama trendi gösteren enflasyonist baskılar 2023'e hafif artışla başladı. Öte yandan tedarik zincirlerinde süren iyileşme, bu artışın geçici olabileceğini gösteriyor.
Aralık'ta 48,1 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI,Ocak'ta 2 puan artışla 50,1'e yükseldi. Dış pazarlarda süregelen zorluklara rağmen üretim ve yeni siparişlerde düşüş belirgin şekilde yavaşlarken istihdam üst üste üçüncü ay artış kaydetti. Diğer yandan imalatçılar asgari ücret artışı sonrası maliyet enflasyonunda artış yaşandığını bildirdi.


Avrupa’da devam eden olumsuzluklara rağmen genel tablo önceki aylara göre daha iyimser
Euro Bölgesi İmalat PMI Ocak 48,8 değerini aldı. Üretim ve yeni siparişlerde düşüşün hız kesmesi, enflasyonun gerilemesi ve istihdamın artması gibi gelişmeler, bölgede en kötünün geride kalmış olabileceğine ilişkin iyimserliği destekledi.

İmalat PMI hesaplanan 8 Euro Bölgesi ülkesinin tümünde endeks önceki aya göre yükseldi. Bölgenin dört büyük ekonomisi incelendiğinde, Fransa ve İtalya'da hafif toparlanma sinyali gözlenirken Almanya ve İspanya'da ise bozulmanın hafifleyerek de olsa devam ettiği görülüyor.

Birleşik Krallık'ta İmalat PMI artsa da genel tablo olumsuz seyretti ve üretim, yeni siparişler, istihdam gibi göstergelerde bozulma sürdü. Ukrayna'daki savaşın etkisiyle Çekya ve Polonya'da sıkıntıların devam etmesine rağmen yine de beklentilerin kısmen iyileşmesi dikkat çekti.

Çin'de gevşetilen kısıtlamalar imalat sektörü üzerindeki baskıyı azalttı, Hindistan yine büyümede başı çekti.
Asya-Pasifik bölgesi, kendi içindeki belirgin ayrışmaya karşın Ocak'ta bir önceki aya yakın bir görünüm sergiledi.

Çin'de imalat sektörü salgın önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte daralma bölgesinden çıkışa bir adım daha yaklaştı.

Hindistan 2023'e en yüksek PMI ile giren ülke olurken hafif hız kaybına rağmen güçlü büyüme eğilimini korudu.

Japonya'da zayıf talep koşulları sürse de üretimdeki düşüş Ekim'den bu yana en ılımlı düzeyde kaydedildi.

Güney Kore'de hafif bir artış gösteren PMI endeksine rağmen üretimde son 3 ayın en sert düşüşü gözlendi.

Küresel talebin yavaş seyri, Tayvan'ın imalat sektöründe belirgin daralmanın sürmesine yol açtı.

Rusya'da güçlenen talebin etkisiyle imalat sanayi koşulları iyileşti, ancak maliyet baskıları da artış gösterdi.

ASEAN bölgesinde iyileşen talep büyümeyi destekledi. Tayland, Filipinler ve Endonezya'da aktivite hızlanırken Vietnam ve Malezya'da zayıf koşullar sürdü. Myanmar'da PMI aylık 7,5 puan artışa rağmen 50'nin altında kaldı.

ABD'de imalat sektörünün faaliyet koşulları üç aydır bozulma eğiliminde
ABD İmalat PMI 0,7 puanlık artışa rağmen 46,9 ile üst üste üçüncü ay 50'nin altında gerçekleşti. Üretim ve siparişlerde düşüş sürerken istihdam artışı çok sınırlı kaldı. Maliyet enflasyonu 7 aylık azalışın ardından ham madde ve nakliye fiyatlarının etkisiyle artış kaydetti.

Kanada'nın imalat sektörü 2023'e talep ve üretimde ılımlı bir toparlanma ile başladı. Yine de küresel büyümedeki zayıflığın etkisiyle resesyon endişelerinin sürdüğü görülüyor.
Meksika'da beş aydır devam eden iyileşme trendi tersine döndü. Talep ve üretimde hafif düşüş yaşanırken girdi maliyeti enflasyonu 14 ayın en ılımlı seviyesine geriledi.

Brezilya'da İmalat PMI Ocak'ta son üç ayın en yüksek değerini almasına rağmen daralma bölgesinde kaldı. İç talepte düşüş hız kesse de zayıf küresel koşulların sektör üzerindeki baskısı güçlendi.

İmalat PMI'ın hesaplandığı diğer Güney Amerika ülkesi olan Kolombiya'da ise 2022 sonundaki toparlanma kısa sürdü ve zayıflayan talebin etkisiyle PMI 50'nin altına sert düşüş gösterdi.