Nar Ekşili Sosların İhracat Amaçlı Üretilmek İstenmesi Durumunda İl Müdürlüklerinden İzin Alınması Gerekiyor
25 Mayıs 2023

Nar Ekşili Sosların İhracat Amaçlı Üretilmek İstenmesi Durumunda İl Müdürlüklerinden İzin Alınması Gerekiyor

İzmir Ticaret Odası, “Türk Gıda Kodeksi Nar Ekşili Sos” hakkında bir duyuru yayınladı.

Duyuruda, İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yazısına atıfla; 19.02.2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde 24.03.2023 tarih ve 32142 sayılı Resmi Gazetede değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayınlandığı ve 9 uncu madde 4. fıkrası olarak "Nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemez. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurtiçinde piyasaya arzedilemez." hükmü eklendiği belirtildi.

Aynı yönetmeliğin geçici 1inci maddesinde de "(2) 9 uncu maddenin dördüncü fıkrası kapsamında yurt içinde piyasaya arzına izin verilmeyen ürünler, 30/6/2024 tarihinden sonra piyasada bulunamaz." denmekte olduğu ve yönetmelik yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği aktarıldı.

Bitkisel Gıda ve Yem İhracat Uygulama Talimatı Genel hükümler 3. madde 11. Fıkrasında "Türk gıda/yem mevzuatına göre üretim teknolojisi ve/veya ürün içeriği bakımından üretimine izin verilmeyen ancak alıcı ülke talebi ve/veya mevzuatı doğrultusunda üretilerek/işlenerek ihraç edilmek istenen ürünlerin üretiminden önce üreticisi/ihracatçısı tarafından il müdürlüğüne başvurularak bilgi verilmesi gerektiği belirtilmiştir. İl müdürlüğünün konuyu değerlendirdiği ve ürünün ihraç kaydıyla üretilmesine/işlenmesine müsaade edebilir." dediği bildirildi.

Dolayısı ile söz konusu ürünlerin değişiklik tarihinden itibaren yurt içi piyasaya sunulmak amacıyla üretilmemesi, ihracat amaçlı üretilmek istenmesi durumunda İl Müdürlüklerine bilgi verilerek izin alınması gerektiği vurgulandı.