Avrupa Komisyonu tarafından "Fit for 55" iklim
paketi kapsamında yer alan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına yönelik
olarak yasama süreci tamamlanan SKDM Mevzuatı'nın 16 Mayıs 2023 tarihli AB
Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.
Bu kapsamda, yalnızca raporlama yükümlülüklerinin yerine getirileceği geçiş dönemi 1 Ekim 2023 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlayacak. Öte yandan, geçiş dönemi raporlama yükümlülüklerine dair usul ve esasları belirleme çalışmaları da Komisyon tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda, geçiş dönemi raporlama yükümlülüklerini ortaya koyan ikincil mevzuat önerisi ve eklerine ilişkin Komisyon tarafından bir kamu istişare süreci başlatıldı.
Söz konusu taslak mevzuata ilişkin görüşlerin hem link üzerinden ( https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13873-The-reporting-obligations-during-the-transitional-period-of-the-carbon-border-adjustment-mechanism_en ) Komisyona gönderilmesi, hem de bilgi amaçlı Ticaret Bakanlığına gönderilmek üzere 3 Temmuz tarihine kadar TOBB’a iletilmesi gerekiyor.
Taslakta aşağıdaki unsurlara yer veriliyor:
Şirketlerin; faaliyetlerinin çocuk işçiliği, kölelik, emek sömürüsü, kirlilik, çevresel bozulma ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi insan hakları ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini tespit etmeleri ve gerektiğinde önlemeleri, sona erdirmeleri veya hafifletmeleri gerekecek.
Sadece tedarikçiler değil, aynı zamanda satış, dağıtım, nakliye, depolama, atık yönetimi ve diğer alanlar da dahil olmak üzere değer zinciri ortakları da etkilerini izlemek ve değerlendirmek zorunda kalacaklar.
Finansal hizmetler de dahil olmak üzere, sektörleri ne olursa olsun;
- 250'den fazla çalışanı ve dünya çapında 40 milyon avronun üzerinde cirosu olan AB merkezli şirketler,
- 500'den fazla çalışanı ve dünya çapında 150 milyon avronun üzerinde cirosu olan şirketler,
-Cirosu 150 milyon avronun üzerinde olan AB üyesi olmayan ülke şirketlerinin de, cirolarının en az 40 milyon Avro'su AB'de elde edilmişse kapsama alınması bekleniyor.
-Yaptırımlar ve denetim mekanizması açısından kurallara uymayan şirketler zararlardan sorumlu olacak ve ulusal denetim makamları tarafından yaptırıma tabi tutulabilecekler.
-Yaptırımlar; ifşa etme, mallarının piyasadan çekilmesi veya dünya çapındaki net cirosunun en az yüzde 5'i kadar para cezası gibi önlemleri içerecek.
-Kurallara uymayan AB üyesi olmayan ülke şirketlerinin AB'de kamu ihalelerine girmesi yasaklanacak.
Üye devletler teklife ilişkin pozisyonlarını Kasım 2022'de kabul etti. Parlamento'nun tutumunu benimsemesinin ardından, mevzuatın nihai metni üzerinde müzakerelerin başlaması bekleniyor.