Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği, Avrupa Birliği
mevzuatı ve Kodeks Alimentarius Standartları dikkate alınarak, 5 Kasım 2023
tarihli ve 32360 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak güncellendi.
Yönetmelikte, gıdaya kasten ilave edilmediği halde birincil üretim aşaması dâhil gıdanın üretim, imalat, işleme veya muhafaza aşamalarında ya da çevresel bulaşma sonucu gıdada bulunabilen bulaşanlar için maksimum limit belirlendi.
Bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Bulaşanlar Yönetmeliğindeki maksimum limitler yeniden değerlendirilerek, yeni eklenen bulaşanlar için ise ilk defa maksimum limit belirlendi.
Mikotoksin, bitki toksinleri, metaller, halojenli kalıcı organik kirleticiler ve işleme bulaşanları için maksimum limitleri içeren Yönetmelik ile gıda güvenilirliği risklerine karşı önlem alınmakta ve halk sağlığının korunması amaçlanıyor.
Yönetmelikte yer almayan, ancak bilimsel çalışmalar sonucu gıda güvenilirliğini tehdit edeceği ortaya konulan bulaşanlar için Bakanlığımız talimatları ile gıda işletmelerinin önlem alması sağlanacak.