Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Yayınlandı
13 Ekim 2023

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Yayınlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği hazırlandı.

13 Ekim Cuma günü yayınlanan Mükerrer Resmi Gazetede Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği yer aldı.

Yönetmelikle, tüketici ve insan sağlığını, tüketici haklarını, gıda satışında adaletin sağlanmasını ve çevrenin korunmasını da göz önünde bulundurarak; EK-II ve EK-III’te yer alan gıda katkı maddelerinin listesini, gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılan gıda katkı maddelerinin kullanım koşullarını, gıda katkı maddelerinin etiketleme kurallarını belirlemek amaçlanıyor.

Buna göre yönetmelik kapsamında, izin verilen gıda katkı maddelerinin listeleri, bu maddelerin listelere dahil edilmesi ve kullanılmasına ilişkin genel koşullar, kullanım miktarları, gıdalardaki kullanımı, son tüketiciye sunulacak ve sunulmayacak gıda katkı maddelerinin etiketleme kuralları bölümleri yer alıyor.

Avrupa Birliği mevzuatına uyum
Yönetmelik; 16/12/2008 tarihli ve (AT) 1333/2008 sayılı gıda katkı maddelerine ilişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlandı.

Öte yandan, 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Resmi Gazete için tıklayınız.

Resmi Gazete Ekleri için tıklayınız.