Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik
15 Ekim 2024

Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik

15.10.2024 Tarihli 32693 Sayılı Resmi Gazetede Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik yayımlandı.

Amacı, ülkemizin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü kapsamında yer alan florlu sera gazlarının salımını kontrol altına almak üzere florlu sera gazları ve diğer florlu maddelerin yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek üzere ,

Ürün ve ekipman içinde olanlar da dahil olmak üzere florlu sera gazları ve diğer florlu maddelerin etiketlenmesine, verilerin toplanmasına, sızıntı kontrollerine, raporlanmasına, piyasaya arz, ithalat, ihracat ve kullanımına, kota dağıtımına, florlu sera gazlarının geri kazanımına, geri dönüşümüne, ıslahına ve imhasına ilişkin esasları,

Florlu sera gazları içeren veya çalışması bu gazlara dayanan ekipmana müdahale eden gerçek ve tüzel kişilerin eğitimi ve belgelendirilmesine ilişkin konuları ve düzenlemeleri,

Kapsayan yönetmelik güncellenerek yayımlandı.

Yönetmelik 16/4/2014 tarihli (AB) 517/2014 sayılı ve 7/2/2024 tarihli (AB) 2024/573 sayılı Florlu Sera Gazlarına İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzükleri dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlandı.

(FARAVET): Florlu sera gazları veya diğer florlu maddeleri ürün veya ekipman içerisinde veya dökme olarak ithal eden, ihraç eden ya da bu gazları veya maddeleri kullanan, dağıtan, geri kazanan, geri dönüştüren, ıslah eden veya imha eden işletmeler tarafından sunulan yıllık raporları, kota tahsisi ve lisans modülünü içeren elektronik veri tabanını,

(EKOMVET): 7 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen ekipmanın kayıt defterlerini içeren elektronik veri tabanı,

Olarak tanımlandı.

Hidroflorokarbonların azaltım takvimi çerçevesinde 2024-2045 dönemi ve sonrasındaki yıllara ilişkin hidroflorokarbon kota tahsisi Başkanlık tarafından gerçekleştirilecek.

Kota tahsisinde, FARAVET’e giriş yapılan verilerine göre, kotanın kullanılacağı yıldan önceki son 5 yıl içinde toplam 3 yıl veya daha fazla hidroflorokarbon ithalatı yapmış işletmeler yerleşik işletme; FARAVET’e giriş yapılan verilerine göre, kotanın kullanılacağı yıldan önceki son 5 yıl içinde 3 yıldan daha az hidroflorokarbon ithalatı yapmış işletmeler yeni katılımcı işletme olarak kabul edilecek. (1.1.2025 tarihi ile yürürlüğe girecek.)

Hidroflorokarbonlar, kotasız veya tahsis edilen kotayı aşan miktarlarda ithal edilemeyecek.

Tahsis edilen kotalar işletmenin ismini değiştirmesi, iki işletmenin tek işletme olarak birleşmesi veya bir işletmenin ikiye ayrılması dışında devredilemeyecek.

2024 yılından itibaren gerçekleştirilen kota dağıtımlarında yerleşik olarak tanımlanan firmaların statüsü daha sonraki yıllarda değişmeyecek.

Kota tahsisine dair sınırlamalar ile usul ve esaslar Başkanlık tarafından belirlenecek.

Hidroflorokarbon ithal veya ihraç edecekler her ithalat/ihracat için hidroflorokarbon kontrol belgesine sahip olmak zorunda.

Hidroflorokarbon ithalatını gerçekleştireceklere ithalat başına hidroflorokarbon kontrol belgesi kota tahsisine uygun bir şekilde Başkanlık tarafından verilecek.

Hidroflorokarbon kontrol belgesi alındığı yıl için geçerlidir. Hidroflorokarbon kontrol belgesine dayalı yapılacak ithalat ve ihracat işlemleri hidroflorokarbon kontrol belgesinin geçerli olduğu yıl içinde tamamlanacak. Ancak; mücbir sebep nedeniyle tamamlanamayan ithalat ve ihracat işlemleri için mücbir sebebin ivedilikle yıl sonuna kadar Başkanlığa bildirilmesiyle Başkanlık; hidroflorokarbon kontrol belgesinin alındığı yıl için geçerli olan ithalat ve ihracat işlemlerinin tamamlanması için 1 aya kadar süre verebilecek. Her durumda bu süre 31 Ocak tarihini geçemeyecek.

Hidroflorokarbonların 17/1/2005 tarihli ve 2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu  Kararı ile yürürlüğe konulan Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında ihraç kaydıyla ithalatında hidroflorokarbon kontrol belgesi aranmayacak. Ancak ithalatçının FARAVET sistemine kaydı zorunlu olacak. (1.1.2025 tarihi ile yürürlüğe girecek)

Florlu sera gazı içeren tek kullanımlık kapların ithalatının yasak olduğu ülkelere ihracat iş ve işlemlerinde kullanılmak üzere hidroflorokarbon kontrol belgesi düzenlenmeyecek.

Florlu sera gazlarını saf veya karışım olarak içeren ve 11 inci maddeye uygun olarak etiketlenmeyen kap, ürün ve/veya ekipman piyasaya arz edilemeyecek.

Florlu sera gazı satan veya ücretsiz olarak piyasaya arz edenler; alıcının adını, varsa fatura numarasını ve satılan veya ücretsiz olarak tedarik edilen gazın miktarı da dahil olmak üzere alıcıların kayıtlarını tutmak ve bu kayıtları 5 yıl boyunca saklamak, talep edilmesi halinde Başkanlığa ve yetkililere sunmak zorunda.

Devamı için tıklayınız