İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2020/9)
25 Aralık 2020

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2020/9)

Bu gün ki Resmi Gazetede  İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2020/9) tebliğ yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Tebliğ ile birlikte;

•    EK 1’de fasıl numarası, gümrük tarife pozisyonu (G.T.P.) veya gümrük tarife istatistik pozisyonu (G.T.İ.P.) belirtilen eşyanın ithalatının kayda alınmak suretiyle ileriye yönelik olarak gözetime tabi tutulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

•    Ünleri ithal etmek isteyen ithalatçılar, gerçekleştirecekleri ithalata ilişkin bilgileri ithalattan önce Ticaret Bakanlığı tarafından Kayıt Merkezi olarak yetkilendirilen İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine ait “ithalat.ebirlik.org” internet sitesi üzerinden kaydettirecekler. İthal işleminin kayda alındığına dair elektronik ortamda bir Kayıt Belgesi düzenlenecektir.

•    Bir özet beyan veya TIR Karnesi ya da transit beyannamesi kapsamında brüt 25 kg veya daha az miktarda olması durumunda kayda alma uygulamasına tabi tutulmayacaktır..

•    Kayda alınacak ürünlerin serbest dolaşıma girişinde gümrük beyannamelerinin tescilinde menşe ayrımı yapılmaksızın, Kayıt Belgesinin düzenlendiğine ilişkin Tek Pencere Sistemi çerçevesinde elektronik ortamda verilen numaranın gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine kaydedilmesi gerekecektir.

•    Kayıt Belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için belgelerin tam ve usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve ithalata ilişkin bilgiler ile birlikte “ithalat.ebirlik.org” internet sitesi üzerinden iletilmesi gerekmektedir.

•    2019/1 Sayılı Tebliğde 41. Faslın tamamı kayıt belgesi kapsamında iken şimdi sadece 4107 ve 4115 pozisyonları için kayıt belgesi aranacaktır.

•    Madde Bilgi Formu (fatura kalemlerine ait bilgiler doldurulacaktır.) başvuruya eklenmesi gereken belgelerden çıkartılmıştır. 

•    Örme /dokuma kumaş iplik ve elyaf cinsi eşya için Örme kumaş /dokuma kumaş/iplik ve elyaf detay beyan formu başvuru esnasında elektronik ortamda doldurulacaktır.

•    İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2019/1) yürürlükten kaldırılmıştır.
 

Devamı için tıklayınız