Üretici/İhracatçı Belgesinin düzenlenmesi, sunulması ve denetlenmesine dair usul ve esaslar (İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ)
27 Mart 2025

Üretici/İhracatçı Belgesinin düzenlenmesi, sunulması ve denetlenmesine dair usul ve esaslar (İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ)

27.03.2025 Tarih 32854 Sayılı Resmi Gazetede Üretici/İhracatçı Belgesinin düzenlenmesi, sunulması ve denetlenmesine dair usul ve esaslar (İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ) yayımlandı. 

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat çerçevesinde aranan “Üretici/İhracatçı Belgesi” nin düzenlenmesi, sunulması ve denetlenmesine dair usul ve esaslar belirlenmiş oldu.

Tebliğ ile ; Üretici/ihracatçı belgesi, Belgelerin düzenlenmesi ve sunulması, Belgelerin denetimi, Belgelerin süresi, Yürürlük olmak üzere ‘’5’’ ana başlığa açıklama getirildi.

Üretici/ihracatçı belgesi

Dampinge karşı vergi veya telafi edici vergi ile taahhütlere konu önlemlerin menşe veya ihracatçı ülkede yerleşik üretici/ihracatçı esasında değişen miktar veya oranlarda belirlendiği hallerde; ithalatın belirli bir üretici/ihracatçı firma için tespit edilen önlem miktar veya oranından yararlanılabilmesini teminen, ithal edilecek eşyanın önleme konu üretici/ihracatçı tarafından üretildiğini tevsik eden ve Ek-1’de yer alan Üretici/İhracatçı Belgesi gümrük idarelerince aranacak.

Üretici/İhracatçı Belgesinin ibraz edilmemesi durumunda, ilgili İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Tebliğde belirlenen kendisi için ayrı bir önlem tespit edilmeyen ve birinci fıkra kapsamı dışında yer alan diğer firmalar için tespit edilen önlem tatbik edilecek.

İlgili İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Tebliğ ile üretici/ihracatçı esasında ikinci fıkrada yer alan diğer firmalar için tespit edilen önlemden daha yüksek miktar veya oranda ayrı önlem belirlenebilecek. Bu durumda, gümrük idarelerince diğer firmalar önlemine tabi firmalar dahil olmak üzere her bir firma için Üretici/İhracatçı Belgesi mutlak surette aranır ve kendileri için tespit edilen önlem tatbik edilecek.

Belgelerin düzenlenmesi ve sunulması

Üretici/İhracatçı Belgesi, ithalatçı adına gümrük beyanına esas faturayı düzenleyen üretici/ihracatçı veya tacir firma tarafından tam ve eksiksiz bir şekilde bilgisayar ortamında İngilizce olarak düzenlenecek. Üretici/İhracatçı Belgesinde belirtilen usule uygun olmayan veya eksik doldurulan belgeler gümrük idareleri tarafından kabul edilmeyecek.

Üretici/İhracatçı Belgesinin, firmanın imza yetkisini haiz bir yetkilisi tarafından ıslak imza ile imzalanması gerekecek.

Üretici/İhracatçı Belgesi yanında ithalata ilişkin düzenlenmiş olan gümrük beyanına esas fatura aranacak.

Üretici/İhracatçı Belgesi, belgede ünvanı belirtilen üretici/ihracatçı için tespit edilen önlem miktar veya oranından yararlanılabilmesini teminen önlem konusu eşyanın serbest dolaşıma giriş rejimi kapsamındaki ithalatında gümrük beyannamesinin tescilinde gümrük idarelerince aranacak.

Üretici/İhracatçı Belgesinde yer alan gümrük beyanına esas fatura numarası ve tarihi, ithalatçı tarafından gümrük beyannamesinde yer alan 44 nolu kutuya kaydedilecek.

Üretici/İhracatçı Belgesinde önemsiz veya şekilsel farklılıkların bulunması, belgenin gümrük idaresine sunulan önlem konusu eşyaya tekabül ettiğinin kesin olarak ortaya konması kaydıyla, söz konusu Üretici/İhracatçı Belgesinin geçerliliğini kendiliğinden ortadan kaldırmayacak.

Eşyanın serbest dolaşıma girişinden sonra sunulan Üretici/İhracatçı Belgesi kabul edilmeyecek.

Önlem konusu eşya için, ilgili İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğde, Üretici/İhracatçı Belgesine ilave olarak ya da Üretici/İhracatçı Belgesinin yerine geçebilecek bilgi veya belgeler talep edilebilecek.

Bakanlık, ithalatçı, üretici/ihracatçı ve varsa tacir firmalardan ilave olarak Üretici/İhracatçı Belgesinin doğruluğunu destekleyici bilgi ve belgeler talep edebilecek.

Belgelerin denetimi

Bu Tebliğ kapsamında yapılan beyan ile sunulan bilgi ve belgelerin doğruluğundan ithalatçı, üretici/ihracatçı ve varsa tacir firmaların her biri ayrı ayrı sorumludur. Yapılan beyanın ve belge içeriğinin doğruluğuna ilişkin ispat yükümlülüğü ithalatçıya ait olacak.

Üretici/İhracatçı Belgesinde yer alan bilgi ve beyanlar ile destekleyici belgelerin doğruluğuna ilişkin ve ithal eşyası ile ilgili olarak ithalat işlemi esnasında veya sonrasında denetim yapmaya ya da yaptırmaya Bakanlık yetkili olacak.

Üretici/İhracatçı Belgesinde yer alan bilgi ve beyanlar ile destekleyici belgelerin doğruluğundan şüphe duyulması halinde; Bakanlık, şüphenin gerekçesi ve ilgili bilgi ve belgeler eşliğinde üretici/ihracatçı ve/veya tacir firmaların yerleşik olduğu ülke gümrük idaresinden bilgi talep edebilecek ve belgede yer alan firmaların tesislerinde yerinde inceleme ve denetim yapabilecek, ya da ilgili ülke gümrük idaresinden bu inceleme ve denetimleri yapmasını talep edebilecek. Bu durumda, belgeyi düzenleyen firmalar, talep edilen tüm bilgi ve belgeleri tam ve eksiksiz bir biçimde sunmayı ve Bakanlıkça yerinde inceleme ve denetim yapılmasını veya yaptırılmasını kabul ve taahhüt edecek.

Üretici/ihracatçı ve/veya tacir firmalar, Üretici/İhracatçı Belgesinin bir kopyasını ve bu belgeyi destekleyen yeterli dokümanları (üretim kayıtları, faturalar, gümrük beyannameleri ve benzeri gibi normal ticari işlemler kapsamında tutulan belgeler), ilgili belge kapsamındaki eşyaya ilişkin gümrük beyannamesinin tescil tarihinden itibaren üç yıl boyunca saklamakla yükümlü olacak.

Üçüncü fıkrada belirtilen inceleme ve denetimlerin yapılması halinde, işlemlerin neticelenmesi beklenmeksizin eşyanın teslim alınması yazılı olarak talep edilebilecek. Bu durumda, en yüksek önlem tutarı kadar gümrük mevzuatına göre teminat alınmak suretiyle işlemlerin neticelenmesi beklenmeksizin eşya teslim edilebilecek.

Üretici/İhracatçı Belgesinde yer alan bilgi ve beyanlar ile destekleyici belgelerin doğruluğunun ithalatçı tarafından ispat edilememesi halinde; söz konusu belge, geçersiz sayılır ve ilgili ithalat, anılan üretici/ihracatçı firma için tespit edilen önlem miktar veya oranından yararlanamayacak. Bu durumda, ithalatçı için gümrük idarelerince 4 üncü maddede belirtilen en yüksek önlem tatbik edilecek .

Belgelerin süresi

Üretici/İhracatçı Belgesi, düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl geçerli olacak.

Üretici/İhracatçı Belgesi eşliğinde serbest bölge veya antrepoya konulan eşyaya ilişkin olarak birinci fıkrada belirtilen süre içinde Üretici/İhracatçı Belgesinin ilgili gümrük müdürlüğüne ibraz edilmiş olması şartıyla eşyanın serbest bölge veya antrepoda kaldığı süre boyunca belgenin geçerlilik süresinin durdurulması ve kalan sürenin eşyanın serbest bölge veya antrepodan çıkış tarihinden itibaren başlatılması yönünde uygulama yapılacak.

Yürürlük

26.05.2025 tarihi ile yürürlüğe girecektir.

Devamı için tıklayınız

Üretici belgesi taslağı