Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, “Japonya'ya
Narenciye İhracatı” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, Japonya’ya 2021-2022 sezonu narenciye ihracatının başladığı belirtildi.
Türkiye’den Japonya'ya yaş meyve ve sebze ihracatına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, portakal ve mandalina ürünlerinin, halihazırda ihracata konu greyfurt ve limon ürünlerinde olduğu gibi ISPM-28 standartları çerçevesinde soğuk işlem uygulaması ön şartı ile Türkiye’den Japonya’ya ihracatının Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığınca teknik anlamda uygun bulunması ile söz konusu ülkeye portakal ve mandalina ihracatı başlamıştı.
Bu kapsamda geçen yıla kadar sadece greyfurt ve limon ihraç edilebilirken, bu yıl portakal, mandalina ve tangor’un da ihraç edilmesiyle birlikte çoklu ürün sevkiyatlarındaki karantina işlemleri sırasında bazı münferit problemler yaşandığı ifade edildi.
Bunların ilgili Tarım İl Müdürlükleri ve ihracatçı ile gerekli eşgüdüm sağlanarak çözüme kavuşturulduğu iletildi.
Bununla birlikte, gelecek sevkiyatlarda gümrüklerde bir gecikme yaşanmaması için Japon karantina memurlarının dikkat çektiği hususlara yer verildi: Bu hususlar şöyle:
- Çoklu ürün yüklemeleri
(a) Soğuk işlem şartının yerine getirilmesi için derece ve uygulama süresinin en katı şartlara tabi ürüne göre ayarlanması gerekiyor.
(b) Halihazırda, konteynerlerde 3 adet ısı sensörü kullanıldığı, soğuk hava çıkışına en uzakta bulunan ve dolayısıyla en zor soğuyan bir sensöründe (3 numaralı sensöründe) miktarca az olan ürün türünden en az bir kutunun bulunması isteniyor. Diğer iki sensörün ise (1 ve 2 numaralı sensörlerin) miktarca fazla olan ürüne yerleştirilmesi uygun görüldü.
(c) Tüm konteynerin indirip boşaltılmaması için, her bir ürün numunesinin konteyner kapı girişi önüne konulması öneriliyor.
(d) Çoklu ürün yüklemelerinde işlemlerin basitleştirilmesi maksadıyla bitki sağlık sertifikasının 11.sutununda yer alan ‘ek deklarasyon’ kısmında her bir tür adını girmek yerine genel olarak “Citrus Fruit(s)” ifadesinin “This is to certify that the citrus fruit(s) covered by this certificate are apparently free from Mediterranean fruit fly. The citrus fruit(s) are to be disinfested with a cold disinfestation treatment for Mediterranean fruit fly as agreed between Japanese and Turkish Government.” örneğinde olduğu gibi yazılması tavsiye edildi.
2- Tangor isim standardı:
Tangor ürünü bitki sağlık sertifikasının 8 numaralı sütununda mandalina olarak yazıldı. Japon Karantina görevlileri, halbuki Tangor’un ISPM-28 standardına göre mandalinadan farklı olduğunu belirterek, doğru tanımın, diğer bir ifadeyle “Tangor” adının kullanılması talep etmekte. Gelecek sevkiyatlarda bitki sağlık sertifikalarında kullanılabilecek tanımlara örnek olarak tabloda yer verildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Sensörlerin Yerleştirilmesi Dosyası için tıklayınız.
Bitki Sağlık Sertifikaları Dosyası için tıklayınız.