2024 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan kararlar ile birçok mevzuat
ve ithalat rejim kararlarında değişiklik ve düzenleme yapıldı.
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ithalatta ürün güvenliği denetimleri süreçlerinde, ürün güvenliği konusunda hassasiyeti yansıtan düzenlemelerin yanı sıra, denetim süreçlerinin daha etkin ve işlevsel bir şekilde yürütülmesine imkan sağlamak ve Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS)’nin risk analizi yapısını güçlendirmek adına bir takım değişiklikler yapıldı.
Buna göre, TAREKS üzerinden yapılan başvuru esnasında, ürünlere ait fatura ve ürüne eşlik eden gümrük belgesinin sisteme yüklenmesi gerekecek.
Halihazırda 12 sayılı Tüketici Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği’nde olduğu gibi, 10 sayılı Oyuncakların İthalat Denetimi Tebliği, 16 sayılı Tıbbi Cihazların İthalat Denetim Tebliği ve 18 sayılı Bazı Tekstil, Konfeksiyon ve Deri Ürünlerinin İthalat Denetimleri Tebliğlerinde de ithal edilecek ürünlere ait fotoğrafların sisteme yüklenmesi zorunlu hale getirildi. Böylece olması muhtemel sistem suistimallerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Belge Yükleme Süresi
Denetime yönlendirilen başvurularda belge yükleme süresi 2 günden 20 iş gününe uzatıldı. Öngörülen süre içerisinde gerekli belgelerin TAREKS'e yüklenmemesi başvurunun olumsuz sonuçlanmasına neden olacak.
Halihazırda 12 ve 10 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğleri kapsamında ithalatta ürün güvenliği denetimleri gerçekleştirilen anne ve bebek ürünleri ile birlikte hassas kullanıcı grubu itibarıyla mevzuata uygun ve güvenli olması elzem olan yeni ürünlerin de eklenmesiyle 17 sayılı ÜGD Tebliği oluşturuldu.
Sektör ve ilgili kamu kuruluşlarıyla yapılan çalışmalar ve istişareler neticesinde, iş makinelerinin uygun ve güvenli olarak piyasaya arz edilebilmesini teminen ön izin mekanizmasını içeren 2024/2 sayılı Karayolu Dışında Kullanılan Hareketli Makinaların İthalat Denetimi Tebliği oluşturuldu.
Özel Tüketim Vergisi (IV) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapıldı. 31/12/2033 tarihine kadar, mezkûr listenin “ Alıcısı bulunan verici portatif (cellular) telsiz telefon cihazları” sırası kapsamındaki mallar için Bakanlar Kurulunca belirlenen tutardan düşük olmamak üzere nispi vergi uygulanacak. Nispi vergi uygulamasına göre en düşük tutar 253 TL olarak yeniden belirlendi.
Yurtdışından şahsi kullanım için yolcu beraberinde getirilen Gümrük Tarife Cetvelinin 8517.13.00.00.00 bulunan Cep/Akıllı telefonların harç tutarı 2023 yılı başında 6.091 TL idi, yıl ortasında 20.000 TL yapılmıştı. Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 94) ile arttırılarak 2024 yılı için 31.692 TL oldu.
100 Soruda 2024 Yılında Ne Değişiklikler Yapıldı?