Almanya Federal
İstatistik Ofisi tarafından bildirildiği üzere, ihracat Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,2
artarak 130,4 milyar avroya ulaştı. Mart ayında ise eksi yüzde 6,0 'lık bir düşüş vardı.
Ekonomistler Nisan ayında ithalatta yüzde 2,5 düşüş bekliyorlardı. Ancak, İthalat Nisan'da yüzde 1,7 düşerek 112 milyar avroya geriledi ve bu rakam beklenenin neredeyse iki katıydı. Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank'tan baş ekonomist Alexander Krüger, "Büyüme, bir önceki aydaki keskin düşüşü telafi etmeye açık ara yeterli değil. Beklentiler karışık. Çin ve ABD'den gelen öngörülebilir şekilde azalan dürtüler, ihracat görünümünü tam olarak aydınlatmıyor.” Dedi.
AB ülkelerine yapılan ihracat Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,5 artarak 71,4 milyar avro oldu. ABD bir numaralı alıcı ülke olmaya devam etti: ABD’ye yüzde 4,7 artışla 13,1 milyar avro değerinde mal satıldı. Çin'e yapılan ihracat yüzde 10,1 artışla 8,5 milyar avroya yükselirken, İngiltere'ye yapılan ihracat yüzde 5,2 düşüşle 6,1 milyar avro oldu. Rusya'ya ihracat yüzde 17,8 düşüşle 0,7 milyar avro oldu. Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre toplam ihracat yüzde 1,5 artarken, ithalat yüzde 10,3 geriledi. 2022 yılının tamamında Alman dış ticareti, bazıları önemli olan fiyat artışlarının da etkisiyle rekor bir sonuç elde etti. Bunlar hem ihracatın hem de ithalatın değerini artırdı.
İhracattaki bu umut ışığına rağmen, Alman ekonomisi, enflasyondan mustarip tüketicilerin düşen tüketici harcamaları nedeniyle bir bütün olarak resesyona girdi. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) 2022'nin sonlarında ve ayrıca 2023'ün başlarında ve böylece arka arkaya iki çeyrek boyunca düştü. Uzmanlar teknik bir durgunluktan bahsediyor. İhracat ve GSYİH'ya atıfta bulunan Krüger, "İthalattaki düşüş nedeniyle ticaret fazlası pozitif olmaya devam ediyor" dedi. Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) dış ticaret başkanı Volker Treier, "Bu, ekonomik büyümede bir çöküş korkusunu azaltıyor. Genel olarak küresel ekonominin çok az dinamizm gösteriyor. Yüksek enflasyon oranları, faizlerdeki keskin artışlar birçok pazardaki oranlar ve bastırılmış talep, yabancı ticaret için bir yüktür. Sanayi şirketlerinin ihracat beklentileri temkinli” ifadelerini kullandı.
Federal Toptan Satış, Dış Ticaret ve Hizmetler Birliği (BGA) Başkanı Dirk Jandura, "İhracatımız, Çin ve ABD'deki iyileşen ekonomik durum sayesinde olumlu bir gelişme kaydetti, ancak burada daha çok yatay bir hareket görüyoruz. Enflasyonla mücadele sonucunda artan fiyatlar artıyı sıfırlıyor. Yani durum gerçekte olduğundan daha iyi görünüyor.” İfadelerini kullandı.
BGA, merkez bankalarının faiz oranlarındaki artışları nedeniyle Alman ihracatçıları için de kasvetli bir görünüm görüyor. Jandura, "Para politikasındaki sıkılaştırmanın etkileri, önümüzdeki aylarda hem Euro Bölgesi'ndeki ekonomiye ve tüketicilere, hem de en önemli dış ticaret ortaklarımızdan biri olan ABD'ye geniş çapta ulaşacağı bekleniyor" dedi.