Arjantin Bazı Tarım Ürünleri İhracatında Yeni Döviz Kuru Belirledi
31 Temmuz 2023

Arjantin Bazı Tarım Ürünleri İhracatında Yeni Döviz Kuru Belirledi

Arjantin’de yeni alınan Kararlara göre, Ülke Vergisi mal ve bazı hizmet ürünleri ithalatını da kapsayacak şekilde genişletilirken, bazı tarımsal ürünlerin ihracatı için daha yüksek bir döviz kuru belirlendi.

Arjantin’de 24 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kararlar çerçevesinde, Ülke Vergisi (Pais tax), mal ve bazı hizmet ürünleri ithalatını da kapsayacak şekilde genişletildi. Ayrıca soya fasulyesi hariç olmak üzere bazı tarımsal ürünlerin ihracatı için daha yüksek bir döviz kuru belirlendi.

1. Arjantin hükümeti tarafından, Uluslararası Para Fonu ile zorlu müzakereler ve uluslararası rezervlerdeki keskin düşüş çerçevesinde, 24 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla mal ve hizmet ithalatı için yeni vergiler uygulamaya konuldu. Bu kapsamda, 24 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ithalatçıların ilave olarak ödemesi gereken vergiler şunlar:

-Hizmetler: yüzde 25 ekstra vergi uygulanacak. Arjantin dışından bir hizmet sözleşmesi yapan hizmet ithalatçısı, resmi döviz kuruna ilaveten yüzde 25 vergi ödeyecek. Örneğin, 24 Temmuz 2023 tarihinde resmi döviz kuru 1 ABD Doları karşılığı 269 Arjantin Pesosu olup buna yüzde 25 ilave edildiğinde 336,25 Arj. Pesosuna karşılık geliyor. (Serbest piyasa kuruna göre doların değeri 540 peso civarında.) Navlun (yüzde 7,5 oranında vergilendirilmekte), sağlık ve eğitim (muaf) ve uluslararası sanatçıların performansları (zaten yüzde 30 oranında vergilendirilmekte) dahil olmak üzere bazı hizmetler bu uygulamadan muaf.

-Mal İthalatı: yüzde 7,5 ekstra vergi uygulanacak. Mal ithal eden bir firma resmi döviz kuru bedeline yüzde 7,5 oranında vergi ekleyerek ödeme yapacak. Yakıtlar, yağlayıcılar ve temel gıda sepetindeki ürünler dahil olmak üzere bazı ürünler muaf. Diğer taraftan, bu vergi, ABD Dolarını Arjantin Merkez Bankası’ndan almak yerine kendi dolarlarıyla ödeme yapan ithalatçılar için geçerli değil. Üretim zincirlerinde kullanılmak üzere ithal edilen ve daha sonra mamul olarak ihraç edilen mallara yüzde 7,5 vergi uygulanmayacak. Bu kapsama, yağ üretmek için ithal edilen soya fasulyesi ve araçlarda kullanılan piller dahildir. Şirketler bu avantaja erişmek için önce kendi dolarlarını kullanarak veya tedarikçiden finansman sağlayarak ithalat bedelini ödemeli ve ardından ihracat gelirini tahsil etmesi gerekiyor.

2. Tarım ürünleri ihracatı için hükümet, 24 Temmuz 2023 tarihinden 31 Ağustos tarihine kadar, yeni bir doları değeri belirledi. Yeni döviz kuruna göre, ihracat bedeli 340 Arjantin Pesosu olacak. Uygulama, Arjantin'deki bölgesel ekonomiler, yerba mate, mısır, şaraplar, narenciye, pirinç, çay, pamuk, yün, bitkisel ve hayvansal yağlar, tütün, hayvancılık ürünleri, tahıllar ve odun gibi geleneksel yerel ürünlerin üreticilerini de içeriyor. Resmi tahminlere göre, bu uygulama ile 2 milyar ABD Doları ihracat ve yaklaşık 1,3 milyar Arjantin Pesosu vergi geliri sağlanabilecek. Böylelikle hükümet tarafından tarımsal dolar döviz kuru beşinci kez belirlendi. Arjantin Hükümeti tarafından uygulanan Ülke Vergisi (Pais Tax) ile döviz alımları vergilendirilmekte ve sosyal kapsayıcılık teşvik ve finanse edilmekte.

Bu kapsamda, Arjantin'de 16 farklı döviz kuru bulunmakta olup ekonomi, hareket kabiliyetini azaltan yoğun bir düzenleme altında. Tedbirlerin amacı arasında, döviz kurundaki iyileşme sayesinde ihracat teşvik edilirken, aşırı stoktan kaçınmak için ithalatı daha pahalı hale getirilerek ticaret hadlerini iyileştirmek, uluslararası rezerv birikimini artırmak, dolara erişimi daha pahalı hale getirerek genelleştirilmiş bir devalüasyondan kaçınmak, kıt uluslararası rezervleri üretim için kullanmak ve dolar cinsinden tasarruftan vazgeçirmek olduğu ifade ediliyor.