Avrupa Birliği ile Arjantin Hammadde Mutabakat Zaptı İmzaladı
15 Haziran 2023

Avrupa Birliği ile Arjantin Hammadde Mutabakat Zaptı İmzaladı

Arjantin Cumhurbaşkanı ile Avrupa Komisyonu Başkanı, Buenos Aires'te düzenlenen toplantıda daha temiz enerji bağlantıları oluşturmak adına sürdürülebilir ham maddeler konusunda işbirliğini artırmak üzere mutabakat zaptı imzaladı.

Söz konusu mutabakat zaptı, iklim dostu altyapının geliştirilmesi konusundaki işbirliğini artırmak, ayrıca ülke yönetimlerinin yerküre çapında tedarikini güvence altına almak istedikleri ultra hafif elektrikli taşıt aracı bataryası metali olan lityum da içerisinde olmak üzere hammaddeler üzerindeki yeni araştırmaları genişletmek amacıyla oluşturuldu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Buenos Aires'te düzenlenen basın toplantısında, 2030 yılına kadar Avrupa'da lityuma olan talebin 12 kat artacağının öngörüldüğünü dile getirerek, "Lityum çok önemli, çünkü lityum temiz enerji teknolojileri için yaşamsal bir metal." yorumunda bulundu.

Arjantin, yerkürenin dördüncü büyük lityum üreticisi ülkesi olup bu özelliği nedeniyle topraklarına yatırım dalgası çekiyor. Ülke, yerkürenin en büyük lityum rezervlerine sahip Güney Amerika kıtasında, Şili ve Bolivya ile birlikte “lityum üçgeni” olarak adlandırılan bölgenin içerisinde yer alıyor.

Von der Leyen, Arjantin’in, güneş ile rüzgâr enerjilerini de içeren yenilenebilir enerji sektöründe ve büyüyen bir sektör olan yeşil hidrojen enerjisi sektöründe de büyük bir potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Arjantin ile mutabakat zaptı imzalanması, Birlik ile Güney Amerika kıtasındaki Mercosur bloğu arasında, bazı liderlerin yılsonuna kadar sonuçlandırılabileceğini umdukları ticaret anlaşmasının imza aşamasına doğru ilerlediği bir zamanda gerçekleşti.

Von der Leyen, "Amacım, Mercosur-AB Anlaşmasının bir an önce sonuçlandırılması için elimizden gelen her şeyi yapmaktır." vurgusunu yaparken "İşin büyük bölümünün zaten yapıldığını düşünüyorum." diye de ekledi.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández ise konuşmasında, Avrupa'nın kendi tarım sektörünü korumak istemesi ve Güney Amerikalı üreticileri etkileyebilecek katı çevresel kurallar getirmesi gibi konulara gönderme yaparak ticaret anlaşmasında bazı aksaklıklar olduğunu belirtti.