Ege İhracatçı Birlikleri, 26.07.2023 tarihinde
gerçekleştirilen “Yeşil Dönüşümün Finansmanı Toplantısı (Avrupa Yeşil
Mutabakatı)” konulu toplantı kapsamında yapılan sunumları yayınladı.
Avrupa Birliği (AB), 11 Aralık 2019 tarihinde açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koydu. Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı’na adaptasyonunu sağlamak üzere öncelikle 2021/15 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, 16 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, ilgili kurum/kuruluş temsilcilerinin katılımıyla Yeşil Mutabakat Çalışma Grupları ve 81 adet Eylem Planı oluşturuldu ve 20 adet ihtisas çalışma mekanizması kuruldu.
Eylem Planı kapsamında AB’nin politika öncelikleri doğrultusunda, sınırda karbon düzenlemeleri, yeşil ve döngüsel bir ekonomi, yeşil finansman, temiz, ekonomik ve güvenli enerji arzı, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir akıllı ulaşım, iklim değişikliği ile mücadele, diplomasi ve bilgilendirme, bilinçlendirme faaliyetleri başlıkları altında belirlenen hedeflere ulaşılması amacıyla hayata geçirilecek 81 eyleme yer verildi.
Bahsi geçen 2021/15 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde, ihtisas çalışma gruplarının da oluşturulabileceği belirtildi. Bu çerçevede oluşturulan Yeşil Dönüşümün Finansmanı Çalışma Grubu toplantısı 26.07.2023 tarihinde, TİM, İhracatçı Birlikleri Temsilcileri, İGE (İhracatı Geliştirme A.Ş.), Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı/AB Başkanlığı, TCMB, BDDK, TBB’nin kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda özetle, Yeşil Dönüşüm ile ilgili olarak TİM ve kamu kurumları tarafından alınan aksiyonlar, İGE kefaletli yeşil dönüşüm finansman mekanizması paylaşıldı. Teknik danışman ve finansman ihtiyaçları detaylandırılıp, tüm kurumlar içerisinde çalışma grupları oluşturularak konu çalışma gruplarında görüşülmek üzere gündem maddelerinin belirleneceği belirtildi. Çalışma grupları ile seri toplantılar yapılarak, ihracatçıları en optimum şekilde destekleyecek ürünün ortaya çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.
İGE AŞ. tarafından hazırlanan sunum için tıklayınız.
TİM tarafından hazırlanan sunum için tıklayınız.