Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, “Muhtelif
Eşyanın Sınıflandırılması” hakkında bir yazı yayınladı.
Yazıda, Ticaret Bakanlığına intikal eden bilgilerden bazı eşyaların sınıflandırılmasında gümrük idarelerinde farklı uygulamaların olduğu ve çeşitli ihtilafların oluştuğu ifade edilerek, söz konusu eşyaların aşağıda yer alan açıklamalar çerçevesinde sınıflandırılması gerektiği belirtildi.
1. 70.06 tarife pozisyonu: 70.06 tarife pozisyonunda; ''70.03, 70.04 veya 70.05 Pozisyonlarındaki camların bombelendirilmiş, kenar işlemeli, aşındırılmış, delinmiş, emaye baskı uygulanmış veya başka şekilde işlenmiş, fakat diğer malzemelerle çerçevelenmemiş veya donatılmamış olanları'' yer almakta, bu pozisyon altında yer alan 7006.00.90.00.11 GTİP'inde ise "Şekilleri ne olursa olsun, kenarları işlenmiş camlar" sınıflandırılmakta, bu GTİP'e ait pozisyon metninde ''yalnızca'' veya ''sadece'' gibi bir ifadeyle kapsam sınırlanmamakta.
70.06 tarife pozisyonuna ilişkin izahname notlarında (B) bendinde ise
"(B)Kenarları işlenmiş (örn; taşlanmış, parlatılmış, yuvarlatılmış, çentiklenmiş, yivlenmiş, şevlendirilmiş, profil haline getirilmiş vb.) ve bu suretle eşya karekterini kazanmış camlar. Bu gibi camlar meyanında, masa üstü camları otomatik baskül ve terazilere mahsus camlar, gözetleme camları ve benzerleri, çeşitli işaret levhaları, kapı tokmaklarının arkalarına konulan aynalıklar, fotoğraf, gravür vb. çerçevelemeye mahsus camlar, pencere camları, mobilya camları vb. belirtilebilir.'' hükmü yer almakta, bu açıklama ile 7006.00.90.00.11 GTİP'inde yer alan ürünlerin özellikleri belirtilmekte.
Bu kapsamda, 70.06 tarife pozisyonunda yer alan kenarları işlenmiş bir ürünün ilaveten yukarıda yer alan (B) fıkrasında yer almayan başka bir işçilik de geçirmiş olması halinde 6 nolu Genel Yorum Kuralı çerçevesinde 7006.00.90.00.11 GTİP'inde sınıflandırılması gerekmekte olup, pozisyon kapsamındaki ürünün 7006.00.90.00.19 GTİP'inde sınıflandırılabilmesi için yukarıda belirtilen kenar işleme işçiliklerinden hiçbirini geçirmemiş olması gerekiyor.
2. Isıyla güçlendirilmiş (Heat Strengthened) camlar:
Güneş enerji panelleri gibi birçok alanda kullanılan ve ısıyla güçlendirilmiş cam olarak adlandırılan camların üretim şekli temperli camlara benzemekle birlikte, termal olarak temperlenmiş camlara ait TS EN 12150 standardındaki kriterleri karşılamadığı için 70.07 pozisyonunda sınıflandırılmaması, özelliğine uygun tarife pozisyonlarında (örneğin 70.06) sınıflandırılması gerekiyor.
3. "Rice straws" isimli pipetler:
Pirinç unu ve tapyoka nişastasından mamul, biyolojik olarak parçalanabilir nitelikte pipetlerin 1901.90 tarife alt pozisyonunda sınıflandırılması gerekiyor.
4. Kaynak makinesi pensleri:
Kaynak işlemlerinde kullanılan ve ticari hayatta gerek kaynak elektrot pensleri gerekse şase pensleri olarak isimlendirilen ürünlerin 8515.90.80.90.11 GTİP'inde sınıflandırılması gerekiyor.
İlgili yazı için tıklayınız.