Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Cezayir Helal Sertifikasyonu
hakkında bir yazı yayınladı.
Yazıda, Ticaret Bakanlığının yazısına atıfla, Cezayir Helal Sertifikası ve Damgası Takip Komitesi Toplantısında alınan bir karar uyarınca, aşağıda belirtilen gıda ürünlerinin Cezayir'e ihracatında helal sertifikasyonu arandığı belirtildi.
- Et ve hayvancılık ürünleri
- Hayvansal sıvı ve katı yağlar
- Çikolata dahil olmak üzere, şekerlemeler
- Pasta ve bisküviler
- Yeniden satılması veya gıda endüstrisinde istifade edilmesi hedeflenen ambalajlı gıda katkı maddeleri,
- Kazeinat dahil olmak üzere, süt ve süt ürünleri
- Peynirler
- Bebek mamaları
- Peynir mayaları
- Yapay aromalar
Konuya ilişkin olarak, Cezayir Ticaret Müşavirliğince; konunun esasen 2014 yılında yayımlanan mevzuatla düzenlenmiş bir konu olduğu ancak son dönemlere kadar uygulamada sıkı takibin yapılmadığı, son dönemde bu konudaki hassasiyetin artması ve özellikle AB menşeli ürünlerle ilgili bazı kaygılar nedeniyle konunun ciddiye alınmaya ve bazı önlemler geliştirilmeye başlandığından bahisle ihracatçıların olası ticaretlerinde Cezayir gümrüklerinde bir sorunla karşılaşmamaları adına, ithalatçılarına da danışmak suretiyle, ürünlerine "helal" terimini eklemeleri ve bununla ilgili sertifikalarını da ihracat belgeleri arasında ithalatçıları ile paylaşmalarının faydalı olacağı hususları bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.