Kozmetik ve İş Makineleri Ürün Grupları İthalatta Ürün Güvenliği Denetimleri Kapsamına Alınacak
06 Eylül 2023

Kozmetik ve İş Makineleri Ürün Grupları İthalatta Ürün Güvenliği Denetimleri Kapsamına Alınacak

Kozmetik ve İş Makineleri Ürün Grupları İthalatta Ürün Güvenliği Denetimleri Kapsamına Alınacak

'İthalatta Ürün Güvenliği Denetimlerini Sıkılaşıyor'
Ticaret Bakanlığı Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden koordine edilen ithalattaki ürün güvenliği denetimleri konusunda bir bilgilendirme yayınladı. Verilen bilgiye göre;

İthalatta ürün güvenliği denetimleri kapsamında olan bazı ürünlerin denetim oranı arttırılacak. Denetim kapsamında olmayan bazı ürün grupları da denetim kapsamına eklenecek.

Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmede denetim kapsamına alınan ürün yelpazesi genişletilirken, ürünlerin uygunsuzluk içerebilmelerinin yanında, insan sağlığı, can ve mal güvenliğini etkileyebilmesi, doğal yaşama zarar verebilme ihtimali de göz önüne alınarak, sağlıklı bir yaşam ve sürdürülebilir çevre bilinci ile hareket edildiği belirtildi.

İthal ürünlerin Avrupa Birliği ve ülkemizde geçerli olan aynı teknik düzenlemelere uygun olarak üretildiğine dikkat edilirken, ithal edilen ürünler ülkemizde aynı teknik düzenlemelere göre testlere tabi tutuluyor.

Ticaret Bakanlığı, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden koordine edilen ithalattaki ürün güvenliği denetimleri sayesinde, kurallara uyan firmaların haksız rekabete uğramalarının önlenmesi ve bu haksız rekabetten yerli sanayinin korunması amaçlandığını belirtti. Bu kapsamda, bazı ürün gruplarındaki mevcut denetimler artırılarak, henüz denetimi gerçekleştirilmeyen bazı ürünlerde kapsama alındığı bilgisi verildi.

Denetimlere konu tekstil ve konfeksiyon ürünleri ile kırtasiye malzemelerinde özellikle azo boyar maddeler ve ftalat yönünden denetimi sıklaştırılıp; kozmetik ürünleri ve iş makineleri gibi ürün gruplarında ise ithalatta ürün güvenliği denetimleri kapsamına alınarak denetimlerine başlanacağı bilgisi paylaşıldı.

Denetim süreçlerinde; tüketicilerin sağlığı ve sürdürülebilir bir çevrenin öncelikli hassas konular olduğu belirtildi. Aynı zamanda ticari hayatın akışını olumsuz etkilerden korumak, kurallara uygun üretimin ve ithalatın yapılmasının sağlanması Ticaret Bakanlığının esas amaçları arasında olduğu bildirildi.

Verilen bilgiyi aynısı ile aktarıyoruz.

‘Ticaret Bakanlığı olarak ithalatta ürün güvenliği denetimleri kapsamında olan bazı ürünlerin denetim oranı artırılıp, denetim kapsamında olmayan bazı ürün grupları da denetim kapsamına eklenmektedir.

Denetim kapsamına alınan ürün yelpazesi genişletilirken, ürünlerin uygunsuzluk içerebilmelerinin yanında, insan sağlığı, can ve mal güvenliğini etkileyebilmesi, doğal yaşama zarar verebilme ihtimali de göz önüne alınarak, sağlıklı bir yaşam ve sürdürülebilir çevre bilinci ile hareket edilmektedir.

İthal ürünlerin Avrupa Birliği ve ülkemizde geçerli olan aynı teknik düzenlemelere uygun olarak üretildiğine dikkat edilirken, ithal edilen ürünler ülkemizde aynı teknik düzenlemelere göre testlere tabi tutulmaktadır.

Ticaret Bakanlığı, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden koordine edilen ithalattaki ürün güvenliği denetimleri sayesinde, kurallara uyan firmaların haksız rekabete uğramalarının önlenmesi ve bu haksız rekabetten yerli sanayinin korunması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, bazı ürün gruplarındaki mevcut denetimler artırılarak, henüz denetimi gerçekleştirilmeyen bazı ürünlerde kapsama alınmaktadır.

Ticaret Bakanlığı olarak denetimlere konu tekstil ve konfeksiyon ürünleri ile kırtasiye malzemelerinde özellikle azo boyar maddeler ve ftalat yönünden denetimi sıklaştırılıp; kozmetik ürünleri ve iş makineleri gibi ürün gruplarında ise ithalatta ürün güvenliği denetimleri kapsamına alınarak denetimlerine başlanılacaktır.

Denetim süreçlerinde; tüketicilerimizin sağlığı ve sürdürülebilir çevre bilinci öncelikli hassasiyetimizi oluştururken, aynı zamanda ticari hayatın akışını olumsuz etkilerden korumak, kurallara uygun üretimin ve ithalatın yapılmasının sağlanması Bakanlığımızca esas alınmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla sunulur.’