Küresel İmalat PMI Üst Üste Dokuz Ay 50'nin Altında Kaldı
07 Haziran 2023

Küresel İmalat PMI Üst Üste Dokuz Ay 50'nin Altında Kaldı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile İlgili Mayıs 2023 Raporunu yayımladı. Zayıf talebe rağmen tedarik zincirlerindeki iyileşme ve düşen maliyetler üretimi destekledi.

Küresel İmalat SatınalmaYöneticileri Endeksi® (PMI), Mart ve Nisan'da olduğu gibi Mayıs'ta da 49,6 olarak ölçüldü. Endeks böylece üst üste dokuz ay 50'nin altında kaldı.

Son dört aydır kesintisiz artan üretimde büyüme Mayıs'ta son 11 ayın en yüksek hızına ulaştı. Ancak bölgeler arasında yüksek ayrışma gözlendi. Asya'nın güçlü performansı Kuzey Amerika'daki yavaş büyümeyi ve Avrupa'daki daralmayı telafi etti.

Ham maddeye erişimin kolaylaşması, üretim artışının sürmesinde etkili oldu. Tedarikçilerin teslim süreleri belirgin şekilde kısalmaya devam etti. Bu durum hem girdi maliyetlerinin hem de satış fiyatlarının yaklaşık üç yıldır ilk kez düşmesinde etkili oldu.

Öte yandan, özellikle uluslararası talepteki zayıflık, yeni sipariş hacmindeki gerileme ve imalatçıların gelecek 12 aya yönelik üretim beklentilerindeki bozulmalar dikkat çekti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Mayıs'ta bir önceki aya göre yatay seyrederek 2021 sonundan bu yana en yüksek seviye olan 51,5 değerini korudu. Üretim ve siparişler genişlemeye devam ederken istihdam toparlandı. Enflasyonist baskılarda kademeli düşüş sürdü. Ancak ham madde teminindeki zorluklar nedeniyle tedarik teslim süreleri hafif uzadı.

Euro Bölgesi'nde Zayıflayan Talep ve Azalan Tedarik Baskıları Ürün Fiyatlarında Düşüşe Yol Açtı

Euro Bölgesi İmalat PMI, Mayıs'ta 1 puan azalarak son 3 yılın en düşük seviyesi olan 44,8'e geriledi. Zayıflayan talebe bağlı olarak yeni siparişler ve üretimde son 6 ayın en sert düşüşleri kaydedildi. Tedarik zinciri baskıları belirgin şekilde hafiflemeye devam ederken nihai ürün fiyatları 2020 Eylül'den bu yana ilk kez azaldı.

Nisan'da olduğu gibi Mayıs'ta da, Yunanistan hariç PMI hesaplanan tüm Euro Bölgesi ülkelerinde manşet endeks 50'nin altında kaldı. PMI Avusturya'da Nisan 2020'den bu yana en düşük düzeye indi. Bölgenin 4 büyük ekonomisinde (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya) üretim daraldı.

Birleşik Krallık'ta İmalat PMI son 4 ayın en düşük değerine gerilerken üretim, yeni siparişler ve istihdam azaldı. Öte yandan ülkede tedarik zinciri ve girdi maliyeti yönünden baskı hafifledi.

Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde imalat sektörleri Mayıs ayında da daralma bölgesinde kaldı.

Asya Kıtası Dünya Genelinden Pozitif Ayrışmaya Devam Etti; Çin ve Japonya'da Üretim Toparlandı

Bazı ülkelerde devam eden olumsuz talep koşullarına rağmen Asya-Pasifik'te genel olarak güçlü görünüm sürüyor.

Çin İmalat PMI Şubat'tan bu yana ilk kez 50'nin üzerine çıkarken üretimde yaklaşık 1 yılın en güçlü artışı kaydedildi.

Japonya'da üretim ve yeni siparişler toparlanırken sektörde iyimserlik 2022 başından bu yana en yüksek seviyede.

Güney Kore'de imalat sanayi üretiminde hızlanan daralmaya rağmen istihdam arttı; tedarik ve fiyat baskıları hafifledi.

Hindistan'da güçlü talebin desteğiyle faaliyet koşullarında iyileşme ve üretimde hızlı artış trendi devam etti.

Rusya imalat sanayi üretimi son 6 ayın en yüksek oranlı büyümesini kaydederken istihdam da güçlü şekilde arttı.

Tayvan'da ise üretim daralması Çin, Avrupa ve ABD gibi ihracat pazarlarındaki zayıf talebe bağlı olarak derinleşti.

Mayıs ayında olumsuz talep koşulları nedeniyle bozulma eğilimini sürdüren bir diğer ülke de Avustralya oldu.

ASEAN bölgesinde ise imalat sektörünün büyüme eğilimi yavaşlayarak da olsa sürdü. Vietnam ve Malezya'da faaliyet koşulları bozulurken en güçlü iyileşme Tayland'da gözlendi.

ABD ve Kanada'da Zayıflayan Talep Koşulları Üretimi Olumsuz Etkiledi


ABD İmalat PMI Nisan'daki hafif iyileşmenin ardından Mayıs'ta sert düşüşle 48,4'e gerileyek faaliyet koşullarında bozulmaya işaret etti. Üretim ve istihdamda süren artışa rağmen yeni siparişlerin sert düşmesi gelecek aylara yönelik olumsuz sinyal verdi.

Kanada'da hem üretim hem de siparişler hafif azalırken istihdamda son 7 aydır ilk kez düşüş kaydedildi. Mayıs ayının pozitif gelişmeleri ise tedarik baskılarının azalması ve girdi maliyetlerindeki düşüş oldu.

Brezilya'da İmalat PMI Nisan ayına göre yükselmesine rağmen 50 eşiğinin oldukça altında kalarak zayıf talep ve faaliyet koşullarının sürdüğüne işaret etti.

Meksika'da ise endeksin 50'nin üzerinde gerçekleşmesi, istihdamda ve girdi stoklarında yaşanan iyileşmeyi yansıttı. Yeni siparişlerdeki düşüş, üretimi de olumsuz etkiledi ve PMI Nisan ayına göre geriledi.

Kolombiya'da üst üste iki aylık büyümenin ardından imalat sanayi faaliyet koşulları Mayıs'ta hemen hemen yatay seyretti. Bu ülkede de talep baskısı öne çıkarken sektörün girdi maliyetleri yükseldi.