Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi 49,6'ya Geriledi
05 Nisan 2023

Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi 49,6'ya Geriledi

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyadaki Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gelişmeleri ile ilgili Mart 2023 raporunu yayımladı. 

Küresel üretimde ılımlı artış, fiyat ve tedarik baskılarında azalma sürüyor.

Küresel İmalat SatınalmaYöneticileri Endeksi (PMI), Mart'ta aylık 0,3 puan düşüşle 49,6'ya geriledi. Öte yandan 2022'nin son çeyreğinde ortalama 48,9 olan endeks, 2023'ün ilk çeyreğinde 49,5 ile göreli bir iyileşme kaydetti.

Mart'ta küresel sanayi üretimi ılımlı büyüme eğilimini korurken toplam yeni siparişlerdeki düşüşün yavaşlamaya devam etmesi olumlu sinyal verdi.
İhracat siparişlerinde devam eden zayıflık, toparlanmanın ülkelerin kendi iç talep koşullarından kaynaklandığına işaret ediyor. Öte yandan tedarik zincirlerinde iyileşme ve enflasyonda gevşeme belirtileri sürüyor.

PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 13'ünde endeks Mart'ta 50'nin üstünde gerçekleşti. Ancak tedarik sürelerindeki kısalmanın manşet PMI'yı aşağı yönde etkilediğini ve bazı ülkelerde koşulların görünenden daha pozitif olabileceğini belirtmekte yarar var.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Mart'ta 0,8 puan artarak 15 ayın zirve seviyesi olan 50,9'a yükseldi. Depremin devam eden etkilerine rağmen yeniden inşa çalışmalarının da katkısıyla üretim ve yeni siparişler toparlanma kaydetti. Ancak hem depreme hem de EYT yasasına bağlı olarak istihdam son 5 ayda ilk kez azaldı. Enflasyonist baskılar görece hafifledi.

Avrupa, Manşet PMI endekslerinde tedarik zinciri etkisi belirgin, üretimde hafif iyileşme var
Euro Bölgesi İmalat PMI Mart'ta 1,2 puan azalarak 47,3'e düştü. Ancak bu teslim azalması belirleyici oldu. Yeni siparişlerde zayıflık sürerken üretim hafif arttı. Diğer yandan, azalan enerji maliyetleri ve tedarik zincirlerindeki iyileşmenin etkisiyle girdi fiyatları yaklaşık 3 yıldır ilk kez geriledi.

İmalat PMI hesaplanan 8 Euro bölgesi içerisinde en güçlü faaliyet koşulları Yunanistan, İspanya ve İtalya'da gözlendi. Almanya ve Avusturya'da manşet PMI son 34 ayın en düşük değerlerini aldı. Ancak bu durum yine büyük ölçüde tedarik sürelerinin kısalmasından kaynaklandı.

Birleşik Krallık'ta imalat sanayi üretimi Şubat'taki tedarikçi performansı rekor iyileşme kaydetti. Ukrayna savaşının etkisiyle 2022 ortalarından bu yılın ilk çeyreğini de zayıf koşullar altında kapattı.

Çin imalat sektörü ivme kaybetti, en hızlı büyüme yine Hindistan'da ölçüldü
Asya-Pasifik bölgesinin imalat PMI endeksleri Mart'ta da diğer bölgelerden olumlu yönde ayrışmayı sürdürdü.

Çin imalat sektörü, Şubat'taki güçlü üretim ve sipariş artışlarının ardından ilk çeyreği ivme kaybıyla kapattı.

Son 6 aydır İmalat PMI'ın en yüksek ölçüldüğü Hindistan'da büyüme Mart'ta da hızlanarak devam etti.

Japonya'da üretim ve siparişlerin Kasım'dan bu yana en hafif düşüşü kaydetmesi geleceğe ilişkin olumlu sinyal verdi.

Güney Kore'de zayıf iç ve dış talep koşulları nedeniyle imalat sektöründe son 6 ayın en sert daralması yaşandı.

Tayvan'da tedarik zincirlerindeki iyileşmeye rağmen üretim, yeni siparişler ve istihdamda hafif düşüşler kaydedildi.

Rusya'da daralmaya devam eden ihracat ve artan girdi fiyatlarına rağmen talep ve üretim güçlü seyrini korudu.

Avustralya'da tedarik ve fiyat yönlü baskılar azalırken üretim hafif daraldı ve İmalat PMI 50'nin altına geriledi.

ASEAN bölgesinde üretim hafif ivme kaybetmekle birlikte güçlü seyrini korudu. Vietnam daralma bölgesine düşerken Myanmar'da rekor büyüme gerçekleşti.

ABD imalat sektöründe daralma yavaşladı, Meksika'da iyileşme eğilimi sürüyor
ABD İmalat PMI Mart'ta 1,9 puanlık artışla 49,2'ye yükseldi. Yeni siparişlerde daralma yavaşlarken üretim artışı ise çok sınırlı kaldı. Tedarik zincirlerindeki rekor iyileşmenin desteğiyle girdi maliyetlerinde 2020 Temmuz'dan bu yana en ılımlı artış gözlendi.

Kanada'nın imalat sektörü, artan ekonomik belirsizlik ve ivme kaybeden talebin etkisiyle Mart'ta yeniden küçülme kaydetti. Buna rağmen istihdamdaki artış geleceğe dönük iyimserlik sinyali verdi.

Zayıf Mart ayı verisiyle birlikte Brezilya 2023'ün ilk çeyreğini de daralma bölgesinde geçirdi. Ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın talebi baskıladığı ülkede üretim genele yayılı düşüş gösterdi.

Meksika'da artan siparişler ve istihdamın etkisiyle PMI 50'nin üzerinde kaldı. Güçlenen talep koşulları ve hafifleyen girdi enflasyonu, gelecek aylarda üretime daha fazla destek sağlayabilir.

Kolombiya'da ise İmalat PMI yılın ilk 2 ayındaki zayıflığın ardından talepteki toparlanmanın etkisiyle Mart'ta yeniden büyümeye geçti.