Mart Ayında Dünya Çelik Üretimi 165 Milyon Tonu Aştı
03 Mayıs 2023

Mart Ayında Dünya Çelik Üretimi 165 Milyon Tonu Aştı

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılı Mart ayında dünya ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,7 artışla 165,1 milyon ton oldu. Ham çelik üretimi yılın ilk 3 ayında ise yüzde 0,1 azalışla, 462,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Yılın ilk 3 ayında, Çin’in ham çelik üretimi, 2022 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 6,1 oranında artışla 264,5 milyon tona yükselirken, ikinci sırada yer alan Hindistan’ın ham çelik üretimi yüzde 3 artışla 33,1 milyon ton, Japonya’nın üretimi ise yüzde 6 oranında azalışla 21,6 milyon ton oldu.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından yapılan açıklamada Şubat ayında yaşanan depremin etkisiyle 2023’ün ilk çeyreğinde çelik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 oranında azalışla 7,4 milyon ton olarak gerçekleşti.

Deprem bölgesindeki çelik üreticilerinin faaliyetlerine başlaması ile birlikte Şubat ayında 227 bin ton seviyesine kadar gerileyen deprem bölgesindeki üretim, Mart ayında 534 bin ton seviyesine ulaştı. Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 28,9 oranında artışla 2,7 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. 2023 yılının ilk 2 aylık üretim miktarlarına göre, dünya ham çelik üretimi sıralamasında 10. sıraya gerileyen çelik sektörü, Mart ayında üretimdeki toparlanmanın etkisiyle, yılın ilk 3 ayında İtalya’yı geride bırakarak 9. sıraya yükseldi. Böylece, yılın ikinci yarısı itibariyle söz konusu üretim kaybının tümüyle telafi edilmesi yönündeki beklentiler kuvvetlendi.

Mart ayında, çelik sektörünün ihracatı miktarda yüzde 52,8 oranında azalışla 810,6 bin ton, ithalatı ise miktarda yüzde 43 oranında artışla 1,7 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. 2023 yılının ilk çeyreğinde devlet destekli üretim ve dampingli ihracat yapan Rusya ve Uzakdoğu ülkelerinin, ABD ve AB’ye ihracat yapamamaları sebebiyle, Türkiye pazarına yoğunlaşmalarının devam etmesi ve yassı ürünlere yönelik gümrük vergilerin ertelenmesi, yassı ürün ihracatının yüzde 36,4 oranında gerilemesine neden olurken ithalatının yüzde 32,2 oranında artmasıyla sonuçlandı. Bu durum, çelik sektöründe dış ticaret açığının büyümesinin ana nedeni oldu. Geçen senenin ilk çeyreğinde yüzde 92,6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, yüzde 53,9 oranına kadar geriledi. Bu çerçevede Mayıs ayında da, yassı ürün ithalatının artacağı ve çelik dış ticaretindeki açığın giderek büyüyeceği endişeleri arttı.

Mart ayında gerçekleşen küresel talepteki daralma ve yüksek enerji fiyatlarının da etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre ihracat verilerinde daralma gözlenen çelik sektörü, sanayide kullanılan doğalgaza ve elektriğe uygulanan indirimlerle birlikte, küresel pazarlarda rekabet gücünü tekrar kazanması, üretim ve ihracat rakamlarının Nisan ve Mayıs aylarında kademeli bir şekilde iyileşme sürecine girmesi, Haziran ayından itibaren ise istikrar kazanarak 2022 yılı üretim seviyelerini geride bırakması bekleniyor.