Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü,
“Romanya Türkiye’den ithal edilen
ürünlere dair çıkan haberler- Pestisit” hakkında bir yazı
yayınladı.
Yazıda, Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü aracılığıyla Bükreş Büyükelçiliğinden iletilen yazıda; Türkiye’den Romanya'ya ihraç edilen özellikle narenciye grubu meyvelerin limitleri aşan miktarda pestisit içermesi sebebiyle raflardan toplatılması ya da ürünlerin Türkiye’ye iadesini içeren haberlere zaman zaman rastlanabildiği; Türkiye’nin ticaret fazlası verdiği Romanya'da tarım ürünlerini karalayıcı haberlerin, İspanya, Yunanistan ve Hollanda gibi Türkiye’nin tarım sektöründeki en büyük rakipleri için de fırsata dönüştürülebilecek bir ortam sunabildiğinin değerlendirildiği, karalamaların önüne geçilmesi ve sektördeki rakiplere fırsat verilmemesi adına ihracatçıların uyarılabileceğinin ifade edildiği iletildi.
Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (AB-RASFF) kapsamında söz konusu haberde yer alan 75416 limon partisi için Türkiye’ye bildirim yapıldığı aktarıldı. Limon ürününden 2021 yılında pestisit kalıntısı nedeniyle 42 bildirim alınmış iken 2022 yılında 71 bildirim alındığı, 2023 yılında ise bugün itibari ile 7 bildirim alındığı belirtildi. Dolayısıyla alınan RASFF bildirimlerinde artış gözlendiği ifade edildi.
Yazıda devamla, AB tarafından RASFF bildirimlerinin periyodik değerlendirilmesi sonucunda 2019/1793 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü çerçevesinde Türkiye menşeli taze meyve ve sebze ürünlerine yönelik kontrol sıklığının arttırılabildiği veya Tüzüğün EK-2'sine alınması durumunda (Örnek: portakal ve mandarin) Türkiye’den ihracat aşamasında yüzde 100 pestisit analizi ve Model Sertifika zorunluluğu getirilebildiği vurgulandı.
Tarım ve Orman Bakanlığınca hasat öncesi ve sonrası gerekli kontrollerin yapıldığı, ihracat aşamasında da yüzde 50 sıklıkla pestisit kalıntı kontrolleri yapıldığı iletildi.
Bu kapsamda Romanya başta olmak üzere AB üyesi ülkelere, taze meyve ve sebze ihracatında sıkıntı yaşanmaması adına ihracatçıların konu hakkında bilgilendirilmeleri ve ürün alımında ve ihracata hazırlanmasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiği bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.