Sanayi Sektörünün Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri İstişare Edildi
11 Ocak 2024

Sanayi Sektörünün Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri İstişare Edildi

İSO Başkanı Bahçıvan, "İhracatçı sanayimizin desteklenmesi açısından Eximbank’ın teminata dayalı bankacılık anlayışının en azından geçmiş performans kriterleri değerlendirilerek yumuşatılması gerekmektedir” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi sektörünün güncel konularını konuşmak ve sorunlara çözüm odaklı öneriler sunmak üzere, 55 Meslek Komitesi temsilcilerini, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ve Bakanlık bürokratları ile bir araya getirdi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde gerçekleşen Ticaret Bakanlığı ile İSO Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı’na Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ile birlikte Bakanlığın İhracat ve İthalat Genel Müdürlükleri, İç Ticaret ve Gümrükler Genel Müdürlüklerinden üst düzey bürokratlar da katılım sağladı.

Bahçıvan, toplantı öncesinde detaylı bir hazırlık yaparak, Meslek Komitelerine ihracat, ekonomi ve ticaret hayatı ile ilgili yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini sorduklarını ve derlenen konuları kısa bir rapor haline getirdiklerini belirtti. Bu rapor çerçevesinde toplamda 140’a yakın konunun belirlendiğini vurgulayan Bahçıvan bu konuların her birinin ilgili İSO Meslek Komitesi temsilcileri tarafından Ticaret Bakanlığı yetkililerine aktarıldığını dile getirdi.

İSO Başkanı Bahçıvan şunları söyledi:

“Bunun da ancak ve ancak başta sermaye yapısının güçlendirilmesi olmak üzere sanayicimizin yanında olacak imkânlarının artırılmasıyla mümkün olabileceğini ifade etmek istiyorum. Yine ihracatçı sanayimizin desteklenmesi açısından Eximbank’ın teminata dayalı bankacılık anlayışının en azından past performans kriterleri değerlendirilerek yumuşatılması gerekmektedir. Ayrıca, banka teminat mektubu dışında, geçmiş dönemde başlayan İhracatı Geliştirme Fonu modelinin çok doğru bir metot olduğunu ve bunun kesinlikle daha da güçlendirilmesini beklediğimizi özellikle vurgulamak isterim. Çünkü sadece bankalar üzerinden sağlanan bir model, banka teminat mektubuna dayalı bir sistem; içine girmiş olduğumuz dönemde enflasyona karşı eriyen bilançolar nedeniyle, teminat oluşturmaya ne yazık ki imkân sağlamamaktadır.

Bu bağlamda İhracatı Geliştirme Fonuna ilave olarak, birikmiş KDV alacaklarının başta Türk Eximbank kredilerinde ve kamuya dönük işlemlerde teminat olarak gösterilebilmesinin de sanayimizin teminat sorununa bir ölçüde çözüm olabileceğini değerlendiriyoruz.”

Bahçıvan konuşmasını şu sözleriyle noktaladı:

“Dünya ekonomisinde yayınlanan son öncü göstergeler, büyümede zayıf seyrin sürdüğünü doğrulamakla birlikte önümüzdeki aylara ilişkin bazı olumlu sinyaller de veriyor. Sıkı para politikalarının etkisiyle talep koşullarında gözlenen yavaşlama, korkulanın aksine bir “sert iniş” anlamına gelmeyip daha ziyade kontrollü bir görünüm sunuyor.

Yine de devam eden yüksek risk ve belirsizlikler altında kalıcı toparlanmadan bahsetmek için henüz erken olduğunun da farkındayız. Öncü göstergeler küresel büyümede sektörler ve bölgeler arasında derin ayrışmalara da işaret ediyor. Örneğin PMI verileri imalat sanayide zayıflığın hizmet sektörüne göre çok daha belirgin olduğunu gösteriyor. Coğrafi olarak baktığımızda da Euro Bölgesi, ABD’ye göre negatif ayrışmaya devam ediyor. Ortadoğu’da ise çatışmaların bir bölgesel savaş hüviyeti kazanma olasılığı nedeniyle tedarik zincirleri üzerinde risk ve belirsizlikler çok yüksek. Diğer yandan Çin’de büyümenin tarihsel olarak zayıf seyri, emlak sektöründe biriken riskler ve son aylarda deflasyon olasılığının ortaya çıkması gibi olgular söz konusu. Tüm bu hususlar bize gösteriyor ki, kısa ve orta vadeye yönelik beklentilerimizde ve alacağımız kararlarda iyimserliği korurken temkini de elden bırakmamak ve gelişmeleri titizlikle takip etmek son derece önemli. Şüphesiz bu süreçteki en büyük gücümüz, ihracatta sağlanacak başarılara ve dolayısıyla da üretim performansımıza bağlı olacaktır. 2023 yılı ihracatımız 256 milyar dolara yaklaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. Devletimizin sağladığı önemli destekler ile 2024 yılında da hızımızı arttırarak devam etme inancı içerisindeyiz.”