Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri, “Kanada İhracatta Türk
Balının Ürün Güvenliği Hakkında” bir duyuru yayınladı.
Duyuruda, Ticaret Bakanlığı Ottowa Ticaret Müşavirliğinin yazısına atıfla; Kanada Alberta Eyaleti Calgary merkezli “Biblical Nutrition and Health Solutions Inc.” şirketinin Kurucu Ortağı ve Direktörü Brian Phillips’in Müşavirlik ile temasa geçtiği ve Türkiye’den ithal ettikleri 22.660 kg süzme bal ürününe yönelik Kanada'nın gıda denetiminden sorumlu kurumu olan “Canadian Food Inspection Agency-CFIA” tarafından gerçekleştirilen test neticesinde şeker kalıntıları tespit edilmesi nedeniyle ürünlerine el konduğunu ve ürünün Kanada içerisinde satışına yasak getirildiğini ifade etti.
Brian Phillips tarafından Müşavirliğe iletilen belgelere istinaden görüşmelerde aktarılan hususlar şu şekilde özetlenmekte: 22.660 kg süzme bal ürünü Kanada'ya 2022 yılı Kasım ayı sonunda ulaştı.
Söz konusu bal ürününe yönelik iki aşamalı test uygulanmış olup ilk test, “Biblical Nutrition and Health Solutions Inc.” şirketinin talebi üzerine Almanya'daki “QSI GmbH” laboratuvarına yaptırılmış; ikinci test ise Tarım ve Orman Bakanlığının mevzuatı gereği ihracat öncesi yapılan zorunlu test olup söz konusu testler “Stable Carbon Isotope Ratio Analysis (SCIRA)” adlı metot ile yapıldı. “QSI GmbH” laboratuvarına yaptırılan test sonucuna göre bal ürününde ilave bir şeker kalıntısına rastlanmadığı; Tarım ve Orman Bakanlığının mevzuatı kapsamında yaptırılan test sonucuna göre ise ürünün “Türk Gıda Kodeski 2020-7 Sayılı Bal Tebliği”ne uygun olduğu belirtildi.
Öte yandan, “CFIA” tarafından ilave olarak yine Almanya'daki “QSI GmbH” laboratuvarına bu defa daha ayrıntılı inceleme gerçekleştirilen “NMR” testi yaptırılmış olup test sonuçlarına göre bal hasatı yapılmadan önce kış mevsiminde arılara besin olarak verilen “şeker pancarı şurubu (sugar beet syrup-C3 sugar)” kaynaklı olan “C3 sugar” adlı şeker kalıntıları tespit edildi. Bu çerçevede, “CFIA” tarafından söz konusu ürünlere el konarak ürünün Kanada içerisinde satışına yasak getirildi. “CFIA” tarafından yaptırılan testin sonuçları, ürünün Ontario Eyaletinde 500 gr. cam kavanozlara doldurulduktan sonra ve fakat ülke içerisinde satışı gerçekleştirilmeden önce belli olduğu iletildi.
Diğer taraftan, “CFIA” yetkililerince, bahse konu bal ürününün Kanada ülke sınırları dışına çıkarılmasına şartlı biçimde izin verilebileceği ve bunun ancak sevkiyat yapılacak ilgili ülke gümrük idarelerinden bahse konu ürünlerin ülkelerine girişine izin vereceklerine dair bir mektup sunmaları halinde mümkün olabileceği ifade edildi. Brian Phillips, "CFIA" tarafından el konulan söz konusu bal ürününün Türkiye’ye veya üçüncü bir ülkeye ihraç edilmesine yönelik arayış içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi.
CFIA'nın bal ithalatına ilişkin düzenlemelerine göre “bal” olarak tanımlanmış bir ürünün içeriğine mısır, pirinç veya şeker kamışı şurubu gibi yabancı bir şeker ürünü eklenmesi, bir ürünün doğal içeriğine yabancı veya ucuz bir madde ekleyerek ve içeriğindeki değerli bir bileşenin bir kısmını veya tamamını değiştirerek haksız kazanç sağlamak anlamına gelen “tağşiş” yapılması olarak kabul edilmekte. CFIA düzenlemelerine göre tağşiş yapılan bal “doğal bal” olarak kabul edilmemekte olup Kanada içerisinde satışı yasak.
Bu çerçevede, Kanada'da bal satışı ve ithalatına ilişkin mevzuat ve düzenlemeleri kapsamlı biçimde ihtiva eden ve Kanada Hükümeti tarafından rehber niteliğinde sunulan elektronik platformlara ve “CFIA” tarafından hazırlanan “Food Fraud Annual Report 2021 to 2022” adlı rapora yer verildi.
Rapor Erişim Linkleri için tıklayınız.