Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporu Duyuruldu
21 Mart 2023

Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporu Duyuruldu

TİM öncülüğünde, Makine İhracatçıları Birliği tarafından hazırlanan “Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporu” düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna duyuruldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde, Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından hazırlanan “Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı”, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve MAİB Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu'nun katılımıyla kamuoyuna açıklandı.

Açıklanan plan ile imalatçıların sürdürülebilir değer zincirine sahip olabilmeleri ve 'İkiz Dönüşüm'e hızlı bir şekilde uyum sağlamaları hedefleniyor. Birleşmiş Milletler bünyesinde belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı'nın, 169 alt başlığın ve 241 göstergenin incelenmesi sonucunda oluşturulan eylem planı raporu, sürdürülebilirliği ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluğa dair uluslararası norm ve standartlar boyutuyla ele alıyor.

“Bu yıl bitmeden tüm sektörlerimizin eylem planlarını tamamlayacağız”
Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, bugün geldikleri noktada sürdürülebilirliğin olmazsa olmaz bir başlık olduğunu, “Benden sonrası tufan” zihniyetinin artık bittiğini belirtti. İklim değişikliğinin geleceğin değil, doğrudan bugünün sorunu olduğunu dile getiren Gültepe, Türkiye'nin 2053 yılında net sıfır karbon hedefi bulunduğunu, sürdürülebilir kalkınma amaç ve göstergeleri büyük bir titizlikle takip ettiklerini vurguladı.

İhracat ailesi olarak, sürdürülebilirlik alanında Türkiye'ye öncülük yaptıklarını kaydeden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “2021'de yol haritamız olan TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaştık. Hedeflerimizden ilki, TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi ve sektörel eylem planları oluşturmaktı. Birlik ve sektörlerimizden de bu yönde çok olumlu adımlar atıldı. Önce tekstil, ardından tarım-hayvancılık, hazır giyim ve bugün de makine sektörümüzde sürdürülebilirlik eylem planları hazırlandı. Önümüzdeki ay da otomotivin eylem planını açıklayacağız. Diğer sektörlerimizin hazırlıkları sürüyor. Bu yıl bitmeden tüm sektörlerimizin eylem planlarını tamamlayacağız” diye konuştu.

“Sadece çevreyi korumakla kalmayacak, küresel ticarette de ciddi bir avantaj sağlamış olacağız”

Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa'da sürdürülebilirlik alanında atılan adımlarının da gündemlerinde yer aldıklarını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, sürdürülebilir bir gelecek için kurgulanan Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın, iklim politikasını merkeze alan strateji ve hedefler içerdiğini, Avrupa Birliği'nin, yeşil mutabakata uyum konusundaki adımlarını daha da hızlandırdığını hatırlattı. Bu kapsamda en son AB Yeşil Mutabakat Sanayi Planı'nın açıklandığını ifade eden Gültepe, konuşmasına şöyle devam etti:

“Plan çerçevesinde Avrupa'da emisyon teknolojilerini geliştirilmesi hedefleniyor. Dolayısıyla sanayinin daha yeşil, döngüsel ve dijital olması gerekiyor. Ülkemizde de bu konuda çalışmalar hızlandı. Yılbaşında Türkiye Ulusal Enerji Planı yayımlandı. 2022'de elektrik üretimimizin, yüzde 21'ini hidrolik enerjiden, yüzde 11'ini rüzgârdan, yüzde 5'ini güneşten ve yüzde 3'ünü jeotermal enerjiden karşıladık. Türkiye, Avrupa rüzgâr liginde 6'ncı sıraya yükseldi. Ülkemiz yenilenebilir enerji noktasında çok büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli gerçekleştirdiğimizde, sadece çevreyi korumakla kalmayacak, küresel ticarette de ciddi bir avantaj sağlamış olacağız. Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkeler ekstra vergilerle karşılaşırken, inanıyorum ki Türk ihracatçısı pozitif ayrışacak.”

“Makine sektörümüz, bu dönüşümü sağlayacak sektörlerden belki de en önemlisi”
Bu dönüşümü sağlayacak sektörlerin başında makine sektörünün bulunduğunu söyleyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Karbon salınımını asgariye indirecek makine ve üretim yöntemlerine ihtiyaç hızla artıyor. Temiz teknoloji endüstrisiyle makine sektörümüz, hem ülkemize hem de dünyaya bu dönüşüm sürecinde yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

Çevreyi önceleyen, teknolojik inovasyonların büyük önem arz ettiğine inandıklarını belirten Gültepe, “Makine sektörümüzden beklentimiz, bu inovasyonların desteklenmesi. 27 sektörümüzün tamamında bir dönüşüm süreci olacak. Bu dönüşümün yerli makine ve inovasyonlarla yapılması, cari dengemiz adına büyük önem arz ediyor. Bu hususta sektörümüze inancımız tam” dedi.

TİM olarak, süreci başarıyla tamamlayabilmek için çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Gültepe, “22 Mart Çarşamba günü, 'Sürdürülebilir İhracat Seferberliği' eğitim programımızın üçüncüsünü İç Anadolu bölgesinde düzenleyeceğiz. Türkiye'nin sürdürülebilirlik alanında marka ülke olmasını hedefliyoruz. Bu anlamlı çalışma adına başta Kutlu Karavelioğlu Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı'nın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu: Makineler, sürdürülebilir teknoloji ve sistemlerin merkezinde Makine sanayiinin endüstriyel gelişmeleri yakından izleyen ve imalatçılarının dünyayla entegrasyonuna liderlik eden örnek pozisyonuna dikkat çeken Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı tüm alt başlık ve göstergeleriyle analiz ederek oluşturduğumuz Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporu, sektörel bazda yapılmış çalışmalar arasında yöntem ve yaklaşım tarzıyla bir ilktir. Bizi hazırlığı aylar süren bu çalışmayı yapmaya iten temel motivasyon, cari üretim teknolojilerini geliştiren sektör olmak sıfatıyla, sürdürülebilir yöntemler geliştirme konusunda da kendimizi sorumlu hissetmemizdir. Daha az hammadde ve enerji sarf ederek daha çok iş ve üretim yapan yöntemler geliştirmek, emisyonu, firesi, atığı düşük makine ve tesisler tasarlamak, yeşil enerji üretimiyle ilgili yeni teknoloji ve sistemler ortaya çıkarmak hedefi, sektörümüzü ve ürünlerini büyük dönüşümde merkezi bir konuma yerleştirmektedir."