Bugün yayınlanan Resmi Gazetede Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Mal Ticareti Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik yer aldı.
Yönetmelik ile 6994 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Mal Ticareti Anlaşmasına ek “Menşeli Ürünler” Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemleri Hakkında Protokol’ün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemesi amaçlanıyor.
İki ülke makamları tarafından onaylanan anlaşmaya göre yönetmelik kapsamında yer alan kurallar ışığında menşei Türkiye ve Pakistan olarak tevsik edilen ürünler tercihli tarifeden yararlanıyor.
Menşe İspat Belgesi
İki ülke menşeli eşyaların TUR-PAK Menşe Belgesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
İhracatçılar veya yetkili kanuni temsilcileri, TUR-PAK Menşe İspat Belgesi başvuru formlarının arka yüzünde yer alan İhracatçı Beyanını doldurarak yer ve tarih belirtip imzalamaları gerekiyor.
Gümrük idarelerinin, gerekli kontrolleri yaparken;
- TUR-PAK Menşe İspat Belgelerinin Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığını incelemek,
- İhraç konusu eşyanın cins, tür, nitelik ve miktar itibarıyla TUR-PAK Menşe İspat Belgesindeki kayıtlara uygun olup olmadığını tespit etmek,
- İhraç konusu eşyanın menşeli olup olmadığını belirlemek,
- Eşyaya ait ihraç belgeleri yanında gümrük mevzuatı uyarınca nakliyeciler tarafından verilen belgeleri incelemek,
- İhraç konusu eşyayı Gümrük Yönetmeliğindeki esaslara göre muayene etmek,
Yükümlülükleri bulunuyor.
İhraç belgeleri ve dolaşım belgelerinden üçüncü ülkelere gönderileceği anlaşılan eşya için TUR-PAK Menşe İspat Belgesi onaylanamaz ve vize edilemiyor.
Resmi Gazete için
tıklayınız.