Basra Körfezi'ni
Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi’nde önemli
gelişmeler yaşanıyor.
Tarih, kültür ve ortak kazanımların yanı sıra ekonomik hinterlandın buluşması adına önemli bir fırsat ortaya çıkaran proje kapsamında yetkililer, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya; TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, Irak Ulaştırmadan Sorumlu Başbakan Danışmanı Naser Salih Abdulnabi Al-Salman, Irak Demiryolları Genel Müdürü Younus Khalid Jawad Al-Kaab, Birleşik Arap Emirlikleri Proje Sektörü Başkanı Mohammed A-Shehhi, Katar Ankara Büyükelçiliği temsilcisi Mr.Khalid Al-Noaimi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan katıldı.
Toplantıda taraflar, proje kapsamında yapacakları dörtlü iş birliğinin üst düzey bir mekanizma tarafından koordine ve takip edilmesi hususunda mutabık kalarak bu mutabakatın ilerleyen günlerde imza altına alınacağı bir mutabakat zaptı imzalanması hususunda fikir birliğine vardı.
Kalkınma Yolu projesi ve Türkiye-Irak arasında tesis edilecek doğrudan demiryolu bağlantısı için koordineli biçimde atılacak adımlar hususunda da mutabık kalındı.
Sınırın Sıfır Noktasında İnceleme
Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyip ortak fayda üretecek, Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak yeni İpek Yolu olarak da tanımlanan proje kapsamında Şırnak’ta da toplantı gerçekleştirilip incelemelerde bulunuldu. TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, Irak Demiryolları Genel Müdürü Younus Khalid Jawad Al-Kaab, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Sağlam ve teknik ekiplerin katılımı ile Şırnak’ın Ovaköy beldesinde sınırın sıfır noktasında bir toplantı gerçekleştirildi.
İlgili tarafların bir araya geldiği toplantıda demiryolu ve karayolunun sınır bölgesindeki bağlantı noktası değerlendirildi. Sürecin hızlandırılması için alınması gereken önlemler tartışıldı. TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, bölgesel kalkınmanın sağlanması, ticari, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi adına önemli adımlar ve atılımlarla süreci daha ileri taşımaya devam edecekleri vurgusunu yaptı.
TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, bölgesel kalkınmanın sağlanması, ticari, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi adına önemli adımlar ve atılımlarla süreci daha ileri taşımaya devam edecekleri vurgusunu yaptı.
Kalkınma Yolu Projesi Nedir?
Kalkınma Yolu Projesi, Irak'tan Türkiye'ye uzanan kara ve demir yolu ile bu kapsamda inşa edilecek limanlar ve kentleri barındıran bir proje. Irak, projenin ilk ayağı olan Büyük Fav Limanı ile Türkiye üzerinden Asya ve Avrupa arasındaki seyahat süresini kısaltmayı ve bir transit merkezi olmayı amaçlıyor.
"Irak İpek Yolu" olarak tanımlanan projeyle Süveyş Kanalı'na rakip bir güzergah oluşturularak ticaretin daha hızlı ve verimli yürütülmesi hedefleniyor. Orta Doğu'nun en büyük limanı olması hedeflenen ve 2025'te tamamlanması planlanan Büyük Fav Limanı'nı Türkiye sınırına bağlayacak 1200 kilometre uzunluğundaki demir yolu ve otoyolların 17 milyar dolara mal olması bekleniyor.
Hattın uç noktasının Türkiye olduğu proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek.
Kalkınma Yolu Projesi'nin ilk ayağı Basra kentindeki Büyük Fav Limanı'nda da inşa çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Liman, aynı zamanda Fırat ve Dicle nehirlerinin denize dökülmeden önce birleştiği yer olan Şattülarap'ın ağzında yer alıyor.
Limandan başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul'dan geçerek Türkiye sınırına uzanacak demir yolu ve kara yolu hatlarını ihtiva eden projenin, Türkiye sınırından Mersin Limanı'na erişim sağlaması öngörülüyor.
Projenin, Çin ile Avrupa arasındaki mesafeyi, Süveyş Kanalı'ndan geçen deniz yoluna nazaran kısaltarak zaman ve maliyetten tasarruf sağlaması bekleniyor.