Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan
ve Bütçe Komisyonunda bakanlığın 2024 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konuşmasında, 2053 vizyonu kapsamında, hayata geçirilen ulaştırma ve lojistik sektörü projeksiyonları ile yatırımların planlandığını ifade etti. Bakanlık olarak temel faaliyet alanının insan, yük ve veri hareketliliğini sağlamak olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, “Türkiye yüzyılında, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, ‘dünyada öncü olmak’ vizyonuyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Kalkınma Yolu Projesinde 615 Km Yeni Hat ve 320 Km Yeni Yol Yatırımı Planladık
Uraloğlu yaptığı sunumda, Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlayacak ‘Kalkınma Yolu Projesi’nde gelinen son durumu paylaştı.
Uraloğlu, Avrupa’dan Körfez Bölgesi’ne kadar geniş bir coğrafyada milyonlarca insan için potansiyel fayda sağlayacak ‘Kalkınma Yolu Projesi’nde çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Uraloğlu proje, “Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak’a gelecek yükleri Avrupa’ya ulaştıracak. Ülkemizden geçen 2 bin 88 km demiryolu bağlantısı için 615 km yeni hat, 1.912 km karayolu koridoru içinse 320 km yeni otoyol yatırımı planladık.” açıklamalarında bulundu.
Zengezur Koridoru İçin 224 Km’lik Kesimin İhalesi Yapıldı
Bakan Uraloğlu ayrıca, Orta Koridorun güzergahlarından Zengezur Koridorundan geçecek demiryolunun Türkiye sınırlarındaki 224 km’lik kesiminin ihalesinin yapıldığını açıkladı.
İstanbul Boğazı’nı Kullanan Gemilerin Sayısı Artıyor
Bakan Uraloğlu, İstanbul Boğazı’nda yaşanan trafiğe de dikkat çekti. Uraloğlu, “İstanbul Boğazını kullanan gemilerin her geçen yıl boyutu büyümekte, sayısı artmaktadır. Ulusal Otomatik Tanımlama Sisteminden alınan görüntüde görüldüğü üzere İstanbul Boğazı üzerinde çok yoğun bir gemi trafiği olduğu gözlenmektedir. Gemi geçişlerinde ortalama bekleme süresi 14 saati bulmakta, önümüzdeki yıllarda 4-5 gün olacağı tahmin edilmektedir.” diye konuştu.