Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Yaşanan Vize Sorununda İlerleme Sağlanamıyor
18 Mayıs 2023

Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Yaşanan Vize Sorununda İlerleme Sağlanamıyor

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü, UTİKAD muhatap “Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Vize Sorunu” konulu bir yazı yayınladı.

Yazıda, UTİKAD’ın 19 Nisan 2023 tarihli yazısında, karayolu taşımacılığında şoförlerin Avrupa yönündeki taşımacılık operasyonları kapsamında gerçekleştirilen vize başvurularının olumsuz sonuçlandığı belirtilerek, özellikle Schengen vizeleri konusunda yaşanan sorunların bertaraf edilebilmesini teminen gerekli girişim ve çalışmaların yapılması hususunda yardım talep edildiği aktarıldı.

Yazıda devamla, Türkiye’nin Avrupa Birliğine üye ülkelere yönelik dış ticaretinin önemli bir bölümünün, Türk uluslararası kara taşımacılığı sektörü tarafından sağlandığı, bu kapsamda, söz konusu sektörün önündeki tarife dışı engellerin başında sürücü vizelerinin geldiği ifade edildi.

Türkiye dış ticaret yüklerinin taşınmasında karayolu taşımacılığı sektörünün vize sürecinde yaşadığı zorlukların, zaman kayıpları ve yüksek maliyetlere neden olduğu, ticari taşımacılığın hareket kabiliyetini kısıtladığı belirtildi.

Vize konusunda yaşanan sıkıntıların, küresel salgın sürecinde ağırlaşarak devam ettiği ve Avrupa Birliği ülkelerinin uyguladıkları seyahat kısıtlamaları ve ek sınır kontrolleri neticesinde, anılan ülkelere taşıma yapan Türk sürücülerini sınır geçişlerinde uzun bekleme sürelerine ve işlemlerde gecikmelere maruz bıraktığı aktarıldı. Bu doğrultuda, şoförlerin geçerli vizelerinin ve mevcut vizeleri kapsamındaki kalış sürelerinin dolması nedeniyle önemli sorunlar yaşandığı iletildi.

Söz konusu durum karşısında, Türkiye’nin girişimleri neticesinde, Avrupa Birliği Komisyonunun, salgın döneminde üye ülkelere yönelik malzeme ve ürün akışının kesintiye uğramamasını teminen, üye ülkelerden malların sınırlar arasındaki geçişinin hızlandırılıp kolaylaştırılması için gerekli tedbirleri almalarını talep etmesine ve profesyonel TIR sürücülerinin vizelerinin uzatılması ve yeni vize başvurularında mücbir sebep çerçevesinde vize/kalış süre aşımlarının dikkate alınmaması için çağrıda bulunmasına rağmen vize sorununun Covid-19 sonrası dönemde de ağırlaşarak devam ettiği belirtildi.

Konunun mahiyeti itibarıyla, özellikle bölgede yaşanan düzensiz göç sorunu sonrasında ticari ve ekonomik tartışma odağından uzaklaşıp siyasi mülâhazalarla ele alınması ve Avrupa Birliğinin konuyu bölgesel ve ulusal güvenliği önceleyen politikalar kapsamında değerlendirmesi nedeniyle sürücü vizesi sorunu öncelikli olmak üzere genel olarak vize konusunda ilerleme sağlanamadığı ifade edildi.

Bu doğrultuda, sürücü vizeleri sorununun kalıcı bir şekilde çözümlenebilmesini teminen Ticaret Bakanlığı, devletler arası ikili ve çok taraflı görüşmelerde anılan sorunu gündemde tutmaya devam ettiği, bu kapsamda, sürücü vize sorununun Karma Ekonomik Komisyon ve Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantılarında güçlü bir şekilde muhatap ülkelere iletildiği vurgulandı.

Diğer taraftan, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Gümrük Birliğinin güncellenmesine ilişkin toplantı ve görüşmelerde de sorunun gündeme getirildiği aktarıldı. Taşımacıların vize alma konusunda Avrupa Birliğine üye ülkeler özelinde yaşadıkları sorunun bundan sonra da Bakanlığın öncelikli gündem maddeleri arasında yer almaya devam edeceği ve en kısa sürede sonuç alınmasına yönelik girişimler her seviyede gerçekleştirileceği bildirildi.

İlgili yazı için tıklayınız.