Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca, bu Tebliğin Ek-1’indeki tabloda (aşağıda)Gümrük Tarife Pozisyonu (GTP) ve tanımları yer alan eşyanın ithalatında açılan tarife kontenjanlarının dağıtımı, yönetimi ile başvuru ve kullanım usul ve esaslarını düzenleyen uygulama tebliği yayımlanmıştır.
Müracaat süresi nedir?
Bugünden itibaren 10 iş günü içerisinde yapılmalıdır.
Müracaat nereye yapılacaktır ?
Ticaret Bakanlığı (Bakanlık) internet sitesinde (www.ticaret.gov.tr) yer alan E-İmza Uygulamaları altındaki “E-İmza Uygulamalarına Giriş” bölümünde yer alan “İthalat İşlemleri” kısmında elektronik imza ile yapılacaktır.
Müracaat nasıl gerçekleştirilecektir?
Başvuru İşlemler ana başlığı altındaki “Başvuru Girişi” ekranında Belge Türü olarak “TPS-0955-İthal Lisansı (KİMYA-METAL)”, Tebliğ/Karar olarak bu Tebliğ seçilecek. Başvuru Formunun elektronik olarak doldurulup Ek-3’te yer alan başvuruya eklenmesi gereken belgelerin tam ve eksiksiz bir şekilde sisteme yüklenmesinden sonra yetkili kullanıcı tarafından elektronik imza atılması suretiyle başvuru tamamlanacaktır. Tebliğ kapsamında elektronik imza sahibi kişilerin firmalar adına başvuru yapmak üzere yetkilendirilmesi halinde yetkilendirilen kişilerce gerçekleştirilebilecektir.
Tarife kontenjanından kimler yaralanabilecektir ?
Sadece söz konusu eşyayı üretiminde hammadde veya ara mal olarak kullanan sanayicilere, talep toplama yöntemi ile yapılacaktır.
Tarife kontenjanı dağıtımı nasıl olacaktır?
Talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılmış olan tarife kontenjanı miktarı ile eşit veya bu miktardan daha az olması durumunda talepler tam olarak karşılanacak, açılan tarife kontenjanı miktarından daha fazla olması durumunda ise dağıtım; geçerli başvuru sayısı, toplam talep miktarı, fiili sarfiyat, üretim miktarı, üretim kapasitesi, tüketim kapasitesi, toplam ithalat miktarı ve önceki yıllarda kendilerine tahsis edilmiş bulunan tarife kontenjanını kullanma performansları kriterlerinden bir veya birkaçı dikkate alınmak suretiyle gerçekleştirilecektir.
Düzenlenen İthal Lisans süreleri ne zamana kadar geçerli olacaktır?
İthal lisansları 15/2/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) geçerli olacaktır.
Müracaata aranan belgeler nelerdir?
• Başvuru için temsilciler tarafından imzalanmış başvuru formu (Ek2)
• Ticaret Sicil Gazetesi aslı.
• Ticaret Odası tarafından tasdikli Kapasite Raporu.
• Proforma Fatura veya Fatura.
• Ek-1 de tanımlı eşyanın son üç yıla ait (2017/2018/2019)her bir yıl için ayrı olarak düzenlenmiş YMM onaylı Örnek Beyanname Özet Tablosu (Ek-3 ‘ün devamında yer almaktadır.)
• Tasdik işlemi gerçekleştiren YMM ‘nin Faaliyet Formu (Ek-4)