“Bazı AB Ülkeleri Islak İmza Bulunmayan A.TR Dolaşım Belgelerini Reddediyor”
İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD), Ticaret
Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü muhatap, “Antrepodan AB ülkelerine
düzenlenen A.TR'ler” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünce yapılan görüşmeler neticesinde Medos üzerinden elektronik ortamda A.TR Dolaşım Belgesi ve tüm menşe belgelerinin gümrük vizesi kutusuna ilgili gümrük memurlarının ıslak imzasının atılması uygulamasına 24 Nisan 2020 tarihi itibariyle son verilmesi işleminin talimatlandırıldığı anımsatıldı.
Ancak, dernek üyelerinden gelen vaki taleplerden, Avrupa Birliğinden gelen A.TR’li eşyalarda 7100 rejim koduyla antrepoya alınan ve sonrasında Avrupa Birliğine yapılan transitlerde yeniden düzenlenen A.TR'lerin Ticaret Odalarında manuel olarak düzenlendiği belirtildi.
Bulgaristan ve Yunanistan gibi Avrupa Birliğindeki bazı ülkelerin A.TR Dolaşım Belgelerinin 12. No.lu hanesine memurun ıslak imza kaşesini istediği, ıslak imzaları bulunmayan A.TR dolaşım belgelerinin reddedildiği ya da sonradan kontrole gönderildiği ifade edildi. Gümrük idarelerinde ıslak imza kaşe ile ilgili tereddütler oluştuğu ve kaşe işlemi yapılmadığı bildirildi.
Bu nedenle, ilgili firmaların mağduriyet yaşadığı aktarılarak, söz konusu işlem hakkında bir düzenleme yapılarak, Gümrük İdarelerinin bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Son Eklenen Yazılar
-
ABD deki 800 dolar altı muafiyet kalktı
-
ABD Telafi Edici Vergi Hk (Türkiye menşeli Demir veya çelikten petrol boruları)
-
Malezya menşeli/çıkışlı sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat ithalatında dampinge karşı vergi
-
AB SKDM Danışma Süreci
-
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik
-
AB İthalat Kontrol Sistemi-2 (ICS2) Sürüm 3 - ülkeler bazında karayolu ve demiryolu taşımacılıkları için gereklilikler
-
İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2025/21)