Macaristan İle 6 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi Hedefi
Bakan Kacır, Macaristan'ın Türkiye için önemli bir ticaret
ortağı olduğunu belirterek, "İkili ticaret hacmimiz, son 17 yılda yaklaşık
2 kat arttı. İş birliklerimiz ile 6 milyar dolarlık ortak hedefimize doğru emin
adımlarla ilerliyoruz." dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Macaristan ziyareti kapsamında, başkent Budapeşte'de ülkenin Savunma Bakanı Kristóf Szalay-Bobrovniczky ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi ve ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Ziyaret kapsamında, yeni iş birlikleri geliştirmeyi amaçladıklarını bildiren Kacır, iki ülke liderlerinin en üst düzeyde sergilediği güçlü irade ve iş birliği vizyonu çerçevesinde, Macaristan'la ilişkileri her alanda daha ileri taşımaya gayret gösterdiklerini söyledi.
Kacır, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde, Macaristan'ın ilkeli ve duruş sahibi desteğinin kıymetli olduğuna işaret ederek, Macaristan'ın 2024 yılının ikinci yarısındaki AB Konseyi Başkanlığı'nda, Türkiye AB ilişkilerinde pozitif gündemin geliştirilmesine yönelik desteklerinin devam edeceğine inandığını dile getirdi.
İkili Ticaret Hacmimiz, Yaklaşık 2 Kat Arttı
Budapeşte'de 18 Aralık 2023'te gerçekleştirilecek, 6. Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Toplantısı'yla, ilişkilerin "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık" seviyesine çıkartılacağının altını çizen Kacır, "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık bağlamında, bilim ve inovasyon alanları ile savunma sanayi iş birliğinin özel bir önemi olduğunu düşünüyoruz. 2024 senesi boyunca idrak edeceğimiz Türkiye-Macaristan Kültür Yılı'nın ardından, 2025 senesini Türkiye-Macaristan Bilim ve İnovasyon Yılı olarak ilan etmeyi planlıyoruz. İnovasyon yılı çerçevesinde iki ülkeden bilimsel araştırma kuruluşlarını ve startupları farklı temalar altında bir araya getireceğiz. Türkiye'de inovasyonun öncüsü olan savunma sanayisi alanındaki ortak çalışmalarımızı bu kapsamda hızlandırıyoruz." diye konuştu.
Kacır, Macaristan'ın Türkiye için önemli bir ticaret ortağı olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İkili ticaret hacmimiz, son 17 yılda yaklaşık 2 kat arttı. Karşılıklı yatırımlarımız ve iş birliklerimiz ile 6 milyar dolarlık ortak hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Macaristan'da 500'ü aşkın Türk şirket ve 6 bin vatandaşımız Macaristan ekonomisine katkı sağlamakta. Macaristan'daki toplam yatırımlarımız neredeyse 800 milyon dolara ulaştı. Türk müteahhitlik firmaları, Macaristan'da bugüne kadar 1,8 milyar dolar değerinde 63 proje üstlendi. Türkiye'de de 100'e yakın Macar firma faaliyet göstermekte."
Macaristan ile Güçlü İş Birlikleri Oluşturmak İstiyoruz
Savunma Bakanı Bobrovniczky ile görüşmesinde, savunma sanayi firmalarını ikili iş birliğinin merkezine nasıl alabileceklerini konuştuklarını anlatan Kacır, 6 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması için, savunma sanayi ve inovasyon dahil, her alanda yatırımların karşılıklı olarak artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Kacır, Türkiye'nin son dönemde dünyayla rekabet edebilen bir savunma sanayi ekosistemi kurduğunu belirterek, "2002 yılında bir milyar dolar olan savunma ve havacılık ciromuz, 2022 yılına geldiğinde yaklaşık 12 kat artış gösterdi. Aynı sürede savunma projelerimizin hacmi 5,5 milyar dolardan, 90 milyar dolara çıktı. Yıllık savunma sanayii ihracatımız 240 milyon dolardan, 4,5 milyar dolara yükseldi. Artık 10 milyar dolarlık hedefimize doğru kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Şimdi, savunma sanayi değer zincirine önemli katkı sağlayan 3 bine yakın şirketten oluşan güçlü bir ağa, ve 80 bin kişilik yüksek vasıflı insan kaynağına sahibiz. Tüm dünyanın dile getirdiği gibi artık Türkiye'nin milli ve özgün savunma sanayii ürünleri, dünyada savaş paradigmasını ve jeopolitik dengeleri değiştirici unsurlardır." değerlendirmesinde bulundu.
Savunma sanayi alanında Macaristan ile güçlü iş birlikleri oluşturmak istediklerini bildiren Kacır, kısa ve orta vadeli değil, uzun vadeli ve hatta sadece iki ülkenin değil, diğer dost ülkelerin de dahil olacağı iş birlikleri inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi. Macaristan ile çok yakın zamanda ortak Zırhlı Araç Projesini imzaladıklarını hatırlatan Kacır, projenin Türkiye'den bir Avrupa Birliği ülkesine yapılan yüksek ölçekli ilk zırhlı araç ihracatı olduğu için, tarihi bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Türkiye'nin siyasi istikrarı, güçlü savunma sanayii, Ar-Ge ve teknoloji ekosistemi ile Macaristan ile her zaman iş birliğine açık olduğunu vurgulayan Kacır, Bakan Bobrovniczky'e misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Son Eklenen Yazılar
-
4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik
-
Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi-ERP Uygulamaları-YMM Raporu
-
Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinde YTEMY Muafiyet Kodunun Kullanımı
-
İhtirazi kayıtla verdiği gümrük beyannameleri üzerine
-
Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) & KKDIK Kayıt Dosyası Hazırlama Eğitimi
-
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
-
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
-
Yeniden değerleme oranı 2025 yılı için % 25,49 (yirmi beş virgül kırk dokuz) olarak tespit edilmiştir.
Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinde YTEMY Muafiyet Kodunun Kullanımı
Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) & KKDIK Kayıt Dosyası Hazırlama Eğitimi
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
Yeniden değerleme oranı 2025 yılı için % 25,49 (yirmi beş virgül kırk dokuz) olarak tespit edilmiştir.
Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli damping vergisine tabi 7212.60.00.19.29 gtip tanımında değişiklik
Çin menşeli anjiyografi kateteri ve PTCA balon katetere yönelik damping soruşturması açıldı
0713.20 gtip li Nohut ithalatı 26.11.2025 tarihi itibariyle kayda alındı
Nohut ithalatında uygulanmakta olan gözetim uygulaması 26.11.2025 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldı
1567 Sayılı TPKK Hk Kanun Kapsamında Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelikte Değişiklik
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komite Kararı
Ticaret Bakanlığı, 25 Ülkeye Özel “E-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberini Yeniledi
Naylon veya diğer poliamidlerden ipliklerin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülük 3 (üç) yıl süreyle uzatıldı.
Naylon ve poliamid ipliklerin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülüğün uzatılması için öneri
Danıştay Kararı (Gözetim kıymetine yükseltmede fazladan ödenen vergilerin iadesinin mümkün olmadığı hk.)
Gümrükler Genel Müdürlüğünün DTÖ Üyesi Olmayan Ülkeler İçin Menşe Şahadetnamesi İbrazı konulu yazısı
6183 sayılı Kanun 48 inci maddesine istinaden uygulanmakta olan tecil faizi oranı yıllık %39 olarak belirlendi.
6183 sayılı Kanun 51. maddede yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %3,7 olarak belirlendi
Çin, Tayvan, Hindistan, Kore Cumhuriyeti, Rusya ve Tayland menşeli polistiren ithalatında dampinge karşı vergi
TCMB - İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satış yükümlülüğü 30/04/2026 tarihine uzatıldı.
Almanya Yeni Dijital Menşe Şahadetnamesi Uygulaması hk (Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü)
Türkiye ile Rusya Arasında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşmasının Onaylanması Hk
Hububat ve Bakliyat İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik
İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10540)
Sentetik ve suni kumaşlarda İtalya, Hollanda, Avusturya, Portekiz menşeli/çıkışlı bazı firmalar için damping muafiyeti
Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi Kapsamında Geri Gelen Eşya Hakkında Rehber
Traş makineleri ve Saç kesme makineleri ithalatında gözetim uygulaması
Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğde Değişiklik
Yurt Dışı Kaynaklı Döviz Dönüşüm Desteğinde Destek Süresi 30 Nisan 2026 ya Uzatıldı
Avrupa Birliği nin 2026 yılı gümrük tarifesini ve üçüncü ülkelerden yapılacak ithalatlarda 01.Ocak.2026 tarihinden itibaren uygulanacak gümrük vergisi oranlarını içeren 2658/87 sayılı Konsey Kararına ilişkin düzenleme
Kimya, Toprak ve Sağlık Endüstrileri Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
Mono etilen glikolün AB ye ithalatında dampinge tabi ABD menşeli Equistar Chemicals, LP şirketinin adı INEOS Americas LLC olarak değiştirildi.
Metal hurda ve atıklar için ihtisas gümrük müdürlüklerine Taşucu Gümrük Müdürlüğü eklendi.
Sigara ve bazı tütün mamullerinin ÖTV oranları ve maktu vergi tutarları yeniden belirlendi
BAE, G.Kore ve Mısır menşeli/çıkışlı sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat için damping soruşturması
ÇHC menşeli dişçilikte kullanılan diş freze/kazıyıcı makineleri için damping soruşturması
Çekya, G.Kore, Macaristan, Sırbistan, Slovakya, Hindistan menşeli kauçuktan yeni dış lastikler için damping soruşturması
Ekvator'a Motorlu Taşıt İhracatında Tip Onayı Sertifikası Aranacak
Bu adımları izleyerek web sitenizi kurun.