IKBY Kayısı İhracatında Gümrük Vergisini Tır Başına 13 Bin ABD Dolarına Çıkardı
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, “IKBY Tarımsal Ürünlerde
Sezonsal İlave Vergi” konulu bir yazı yayınladı.
Yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünün yazısına atıfla, Erbil Ticaret Ataşeliğinin yazısında; İbrahim Halil sınır kapısından Irak’a ihraç edilmekte olan Türkiye menşeli kayısı ürününe IKBY tarafından uygulanan gümrük vergisinin tır başına 13 bin ABD dolarına çıktığı (kg başına ilave 750 Dinar) ve bu çerçevede 20 civarında tırın sınır kapısında beklemek zorunda kaldığına ilişkin şikayetlerin arttığı bildirildi.
Yazının devamında, konuya ilişkin yetkili makamlar ile iletişime geçildiği ve söz konusu makamlarca, yerel üretimin korunması amacıyla benzer sezonsal kararların IKBY tarafından her sene alındığı, bu sene ise kayısı ürünü için daha önceki senelerden farklı olarak daha fazla yükseltildiğinin ifade edildiği belirtildi.
Ayrıca, IKBY yönetimince kayısı ürününde tır başına verginin 6 bin ABD dolarına (kg başına ilave 350 Dinar) inmesine karar verildiği ve buna ilişkin bir talimatın İbrahim Halil sınır kapısına iletildiğinin de ifade edildiği belirtildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Son Eklenen Yazılar
-
ABD deki 800 dolar altı muafiyet kalktı
-
ABD Telafi Edici Vergi Hk (Türkiye menşeli Demir veya çelikten petrol boruları)
-
Malezya menşeli/çıkışlı sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat ithalatında dampinge karşı vergi
-
AB SKDM Danışma Süreci
-
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik
-
AB İthalat Kontrol Sistemi-2 (ICS2) Sürüm 3 - ülkeler bazında karayolu ve demiryolu taşımacılıkları için gereklilikler
-
İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2025/21)