Şubat Ayında Çelik İhracatı Yüzde 42 Azaldı
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 2023 yılı Ocak ayına
ilişkin çelik üretimi, tüketimi, dış ticaret verileri ve küresel çelik üretimi
verilerini yayınladı.
2023 yılının Ocak ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 oranında azalışla 2,6 milyon ton oldu.
Nihai mamul tüketimi Ocak ayında, 2022 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 3,5 azalışla 2,9 milyon ton oldu.
Çelik ürünleri ihracatı yüzde 42 azaldı
Ocak ayında çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden yüzde 42 oranında azalışla 733 bin ton, değer yönünden ise yüzde 48,3 azalışla 605 milyon dolar oldu.
2023 yılının Ocak ayında ithalat, 2022 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden yüzde 9,1 azalışla 1,2 milyon ton, değer yönünden ise, yüzde 21,2 azalışla 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
2022 yılının Ocak ayında yüzde 84,4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2023 yılının Ocak ayında yüzde 55,3 seviyesine geriledi.
Dünya Çelik Üretimi Yüzde 3,3 Azaldı
Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan 2023 yılı Ocak ayı verilerine göre, dünya ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,3 azalışla, 145,2 milyon ton, seviyesinde gerçekleşti.
Ocak ayında, Çin’in ham çelik üretimi, 2022 yılına kıyasla yüzde 2,3 oranında artışla 79,5 milyon tona yükselirken, ikinci sırada yer alan Hindistan’ın ham çelik üretimi yüzde 0,2 azalışla 10,9 milyon ton, Japonya’nın üretimi ise yüzde 6,9 oranında azalışla 7,2 milyon ton oldu.
TÇÜD’den yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:
“2023 yılının Ocak ayında, Türkiye’nin ham çelik üretiminin yüzde 17,6 azalışla 2,6 milyon ton seviyesine gerilemesi ile, kapasite kullanım oranı yüzde 56,6 seviyesine kadar düşmüş, enerji fiyatlarındaki düşüşün Ocak ayı maliyetlerine yeterince yansımamış olması sebebiyle ise, rekabet gücü büyük ölçüde zayıflayan sektörün ihracatındaki daralma yüzde 42 seviyesine ulaşarak daha da derinleşmiştir.
28 Şubat tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen yassı çelik ürünlerine uygulanan ithalat vergilerinin yürürlük tarihinin 1 Nisan'a ertelenmesi kararı ile birlikte, söz konusu tarihe kadar Türkiye’ye ciddi miktarda ithal ürün gireceği ve dolayısıyla yüzde 55 seviyesine kadar düşmüş bulunan ihracatın ithalatı karşılama oranındaki toparlanmanın 1 Nisan sonrasına erteleneceği yönünde endişelere yol açmıştır.
Depremle ortaya çıkan ihtiyacı karşılama konusunda hiçbir sıkıntısının olmayacağı öngörülen Türk çelik sektörü, deprem bölgesinde AFAD’ın yapacağı konut yatırımları ile ilgili ihtiyaçları, girdi maliyetlerinde ve döviz kurlarında meydana gelen artışlar hariç tutulmak kaydıyla, 1 Şubat tarihindeki fiyatlar üzerinden sabitlemeye hazır olduğunu beyan etmiştir.
Önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarındaki düşüşün devam etmesine ve 1 Nisandan itibaren vergilerin uygulamaya aktarılmasına bağlı olarak, sektörün gerek üretiminde, gerekse ihracatında iyileşme sağlayacağı ve aynı zamanda oluşan yeni kapasiteler sayesinde, ithal ikamesi bakımından da ciddi kazanımlar sağlayarak, Türk ekonomisine olan katkısını azami seviyeye çıkartması beklenmektedir.”
Son Eklenen Yazılar
-
4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik
-
Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi-ERP Uygulamaları-YMM Raporu
-
Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinde YTEMY Muafiyet Kodunun Kullanımı
-
İhtirazi kayıtla verdiği gümrük beyannameleri üzerine
-
Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) & KKDIK Kayıt Dosyası Hazırlama Eğitimi
-
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
-
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
-
Yeniden değerleme oranı 2025 yılı için % 25,49 (yirmi beş virgül kırk dokuz) olarak tespit edilmiştir.
Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinde YTEMY Muafiyet Kodunun Kullanımı
Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) & KKDIK Kayıt Dosyası Hazırlama Eğitimi
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2026 tarihine kadar %10 oldu
Yeniden değerleme oranı 2025 yılı için % 25,49 (yirmi beş virgül kırk dokuz) olarak tespit edilmiştir.
Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli damping vergisine tabi 7212.60.00.19.29 gtip tanımında değişiklik
Çin menşeli anjiyografi kateteri ve PTCA balon katetere yönelik damping soruşturması açıldı
0713.20 gtip li Nohut ithalatı 26.11.2025 tarihi itibariyle kayda alındı
Nohut ithalatında uygulanmakta olan gözetim uygulaması 26.11.2025 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldı
1567 Sayılı TPKK Hk Kanun Kapsamında Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelikte Değişiklik
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komite Kararı
Ticaret Bakanlığı, 25 Ülkeye Özel “E-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberini Yeniledi
Naylon veya diğer poliamidlerden ipliklerin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülük 3 (üç) yıl süreyle uzatıldı.
Naylon ve poliamid ipliklerin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülüğün uzatılması için öneri
Danıştay Kararı (Gözetim kıymetine yükseltmede fazladan ödenen vergilerin iadesinin mümkün olmadığı hk.)
Gümrükler Genel Müdürlüğünün DTÖ Üyesi Olmayan Ülkeler İçin Menşe Şahadetnamesi İbrazı konulu yazısı
6183 sayılı Kanun 48 inci maddesine istinaden uygulanmakta olan tecil faizi oranı yıllık %39 olarak belirlendi.
6183 sayılı Kanun 51. maddede yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %3,7 olarak belirlendi
Çin, Tayvan, Hindistan, Kore Cumhuriyeti, Rusya ve Tayland menşeli polistiren ithalatında dampinge karşı vergi
TCMB - İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satış yükümlülüğü 30/04/2026 tarihine uzatıldı.
Almanya Yeni Dijital Menşe Şahadetnamesi Uygulaması hk (Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü)
Türkiye ile Rusya Arasında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşmasının Onaylanması Hk
Hububat ve Bakliyat İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik
İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10540)
Sentetik ve suni kumaşlarda İtalya, Hollanda, Avusturya, Portekiz menşeli/çıkışlı bazı firmalar için damping muafiyeti
Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi Kapsamında Geri Gelen Eşya Hakkında Rehber
Traş makineleri ve Saç kesme makineleri ithalatında gözetim uygulaması
Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğde Değişiklik
Yurt Dışı Kaynaklı Döviz Dönüşüm Desteğinde Destek Süresi 30 Nisan 2026 ya Uzatıldı
Avrupa Birliği nin 2026 yılı gümrük tarifesini ve üçüncü ülkelerden yapılacak ithalatlarda 01.Ocak.2026 tarihinden itibaren uygulanacak gümrük vergisi oranlarını içeren 2658/87 sayılı Konsey Kararına ilişkin düzenleme
Kimya, Toprak ve Sağlık Endüstrileri Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
Mono etilen glikolün AB ye ithalatında dampinge tabi ABD menşeli Equistar Chemicals, LP şirketinin adı INEOS Americas LLC olarak değiştirildi.
Metal hurda ve atıklar için ihtisas gümrük müdürlüklerine Taşucu Gümrük Müdürlüğü eklendi.
Sigara ve bazı tütün mamullerinin ÖTV oranları ve maktu vergi tutarları yeniden belirlendi
BAE, G.Kore ve Mısır menşeli/çıkışlı sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat için damping soruşturması
ÇHC menşeli dişçilikte kullanılan diş freze/kazıyıcı makineleri için damping soruşturması
Çekya, G.Kore, Macaristan, Sırbistan, Slovakya, Hindistan menşeli kauçuktan yeni dış lastikler için damping soruşturması
Ekvator'a Motorlu Taşıt İhracatında Tip Onayı Sertifikası Aranacak
Bu adımları izleyerek web sitenizi kurun.